2018. július 16., Valter

Felhőszakadással és jégesővel búcsúzott a hőhullám csütörtökön


ICI Interaktív Zrt. - 2014. június 13., péntek, 21:45

Az idei év első, már az elmúlt hétvége óta tartó hőhullámának egy igencsak kiszámíthatatlan hidegfront vetett véget. A front mentén és előtte főként keleten heves zivatarok pattantak ki, melyeket helyenként felhőszakadás és jégeső követett. Kövesse velünk a lassan, de biztosan felfrissülést hozó hidegfrontot!

Péntekre a legtöbb helyen jócskán felfrissült a levegő, de délkeleten még így is melglett a 30 fok!

Az ICI Interaktív Meteorológia országos állomáshálózatának mérései alapján mért maximumhőmérsékletek pénteken

Csütörtökön kora este még nem mindenhol érezhettük, hogy lehűlést hozott a hidegfront: 19:30-kor az Alföldön még 26, 30 fok közötti hőmérsékleteket mért az ICI Interaktív Meteorológia, csak azokon a helyeken hűlt 8-10 fokot a levegő, ahol egy-egy zivatarcella áthaladt.

Az ICI interaktív Meteorológia által 2014. június 12-én, csütörtökön este fél 8-kor (17:30 UTC) mért hőmérsékleti értékek. A hidegfront egyelőre nem igazán hozott lehűlést – csak ott esett vissza a hőmérséklet, ahol zivatar volt.

Ezek az északkeleten kialakult zivatarok a délután második felében a széljárásnak megfelelően északról dél felé kezdtek mozogni, többek között Szolnokot is elérte egy intenzívebb zivatarcella. Némelyikük több, mint 100 kilométeres, intenzív záporral és villámtevékenységgel kísért utat tett meg!

Az ICI Interaktív Meteorológia galyatetői webkamerájának "szemével" kiválóan látható volt a 2014. június 12-én, csütörtökön délután szinte "fortyogó" légkör. Az alábbi, 16:30 és 19:30 között készült videón több zivatarcella kialakulása is látható, melyeket kora este látványosan megsütött a nap.

   

   

A zivatarok "kötelező" kísérő jelenségei a Békésszentandráson (felső képpár) és a Törökszentmiklóson (alsó képpár) áthaladó cellákon keresztül bemutatva: hirtelen hőmérsékletsüllyedés (bal oldali ábrák) és felhőszakadás-intenzitású, rövid idő alatt lehulló (itt 4-5 milliméternyi) csapadék (jobb oldali ábrák). A mérések az ICI Interaktív Meteorológiának az előbb említett két településen elhelyezett műszereivel készültek.

Délután először az Őrség térségében jelentek meg az Ausztriából éppen csak hozzánk beköszönő zivatarok. Majd néhány, a középső országrész déli felén kialakuló, de rövidesen feloszló zivatar után a várakozásoknak megfelelően az Északi-középhegység keleti fele kezdte "kitermelni" az első komolyabb hazai zivatarcellákat. Miskolcon a helyiek elmondása és az általuk készített képek szerint óriási felhőszakadás és jégeső is volt! 

Az ICI Interaktív Meteorológia tarnaleleszen elhelyezett webkamerája két, a távolban az ég felé törő és elhaladó zivatarcella között egy harmadikkal pont "találkozott". A videó 2014. június 12-én, csütörtökön 15:00 és 18:00 között készült.

Csütörtökön egy igencsak szeszélyes, kiszámíthatatlan hidegfront vetett véget a már 6 napja tartó – az idei éveben az első – hőhullámnak. A frontról nem sok biztosat lehetett mondani a modellfuttatások és a különböző paraméterek alapján: az előrejelzett csapadék mennyisége napról-napra változott, ráadásul a front érkezésének ideje, és az azt követő lehűlés mértékét és sebességét sem volt könnyű előrejelezni. A fronthoz köthető labilitás is igen kérdéses volt, szinte az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, hogy az ország melyik részében számíthatunk zivatarokra.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat