2018. július 20., Illés

Felhőszakadás is volt csütörtök este


ICI Interaktív Zrt. - 2011. szeptember 1., csütörtök, 15:47

Csütörtök délután egyszerre több helyen jelentek meg zivatarok az országban. Este helyenként felhőszakadás is előfordult, és átmenetileg viharossá fokozódott a szél.

Naplemente után az ország nyugati és keleti részén egy-egy összefüggő, sok cellából álló zivataros objektum alakult ki, amelynek vízszintes kiterjedése elérte az 50-100 km. Többfelé volt felhőszakadás. Körmenden rövid idő alatt 17 mm csapadék hullott, az Alföld északi részén pedig olyan hely is volt, ahol közel 30 mm esett a több hullámban érkező intenzív záporeső során. A Balatoni zivatarokat 60-80 km/órás széllökések kísérték.

A keleti és balatoni zivatargócok mellett hét óra előtt egy szupercella közelítette meg a délnyugati határszélt. (A szupercella egy nagyjából 20-30 km átmérőjű viharobjektum, amelyben függőleges tengelyű örvénylés figyelhető meg. A tornádók nagy része szupercellához köthető.)


Meggyorsította a sötétedést Szentgotthárdon a közelben keletkező szupercella (idojaras.hu videó)

Az első gyenge zivatarok csütörtök délután négy óra tájékán érték el a nyugati határt Sopron környékén. Később a fővárostól keletre jelent meg egy másik zivatargóc, amely kelet felé vonult. A zivatarok harmadik gócpontja a Balaton nyugati szélén keletkezett, és a tó felett kelet felé haladt.


Zivatarok vonulnak a Balaton felett (idojaras.hu videó)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat