2019. május 22., Júlia, Rita

Felemás ország - napos kelet, ködös nyugat


Felemás ország - napos kelet, ködös nyugat


ICI Interaktív Zrt. - 2012. október 23., kedd, 14:45

Az egész nap ködös, nyirkos Nyugat- és Észak-Dunántúlon élők joggal irigykedhetnek most a napsütötte keletiekre: merőben más arcát mutatja az időjárás az ország két felén.

Október 23-án, azaz nemzeti ünnepünk reggelén hazánk legnagyobb részén párás, ködös időre ébredhettünk. Ez alól szinte csak a magasabban fekvő hegycsúcsok jelentettek kivételt, amelyek kilógtak a medence alját megülő nedves légtömegből. Ezeken a helyeken kezdett el legkorábban melegedni is a levegő, jól szemlélteti ezt hőtérképünk is.

Szerencsére már kora délelőtt sokfelé megszűnt a köd, és a nap előrehaladtával egyre többfelé sütött ki a nap - ugyanis Közép-Európa fölött egy anticiklon hatására szinte felhőtlen az égbolt. Így aztán gyorsan melegedett a levegő, kivéve a Dunántúlt. Ott még a délutáni órákban is nagyrészt ködös, ködfelhős idő volt jellemző - szürke, nyirkos, barátságtalan hangulatot keltve. Szentgotthárdon még délután 3 órakor is csupán 10 fokot mértek a hőmérők, és néhány ködös településen szinte csavarni lehetett a nedvességet a levegőből.

A középső és a keleti megyékben élők szerencsésnek mondhatják magukat: a szikrázó napsütés a szabadba csábított, 20 fok körüli, sőt, helyenként afölötti meleget regisztráltak. Aggteleki webkameránk az időjárásnak ezt a szebbik oldalát örökítette meg délután fél 3-kor:

A napsütés és annak hiánya koradélutánra mintegy 10 fokos hőmérsékleti kontrasztot okozott:

Végül pedig álljon itt egy videó arról, hogy a nap ereje délelőtt hogyan szüntette meg Bácsalmáson a ködöt:

Pénteken hidegfront érkezik, érdemes kihasználni adig a nyugodt időt. A hétvégén erős lehűlés, viharos szél, sok csapadék lehet: többfelé az első hópelyheket is megláthatjuk.