2020. február 26., Géza

Ezreket evakuáltak az Aila miatt


ICI Interaktív Zrt. - 2009. május 25., hétfő, 13:27

Az Indiai-óceán térségében május 24-én alakult ki az Aila névre keresztelt trópusi vihar, amely hétfő reggelre a Saffir-Simpson skála szerinti I-es kategóriájú ciklonná erősödött. Az Aila az indiai-bangladesi határ közelében érte el a szárazföldet.

A trópusi ciklon hétfő délelőtt India délkeleti részénél érte el a szárazföldet. Mérések szerint a viharban ekkor az átlagos szélsebesség meghaladta a 120 kilométer/órát, a széllökések pedig megközelítették a 150 km/órát.

A trópusi ciklon heves esőzéseket okoz a térségben, ezért az indiai hatóságok áradásoktól és földcsuszamlásoktól tartanak. A legfrissebb mérések szerint az északkelet-indiai Nyugat-Bengál állam fővárosában, Calcuttában az Aila már eddig is 77 milliméter csapadékot okozott, pedig csak a délutáni órákban éri el a várost.

A hatóságok már több tízezer embert kitelepítettek, és a Calcuttában élőknek felhívták a figyelmét, hogy a vihar elvonulásáig ne hagyják el otthonukat. Az Indiával szomszédos Bangladesben is sok ember kényszerült elhagyni otthonát a viharos időjárás miatt.

További aggodalomra ad okot, hogy a trópusi ciklon által érintett területen, az indiai-bangladesi határhoz közel található Sundarbans, a világ legnagyobb tigrisrezervátuma. A következő napokban várható heves esőzések miatt a folyók áradásától és a rezervátum körül található sárgátak átszakadásától is tartanak.

A térségben utoljára 2007 novemberében a Sidr trópusi ciklon okozott hatalmas pusztításokat, amelyekben 3500 ember is életét vesztette.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat