2020. február 24., Szökőnap

Extrém időjárás körkép a nagyvilágban


ICI Interaktív Zrt. - 2011. február 18., péntek, 09:18

Özönvízszerű esőzések Ausztráliában, trópusi ciklonpusztítás Madagaszkáron, szokatlan fagyok és heves esők Európában. Időjárási kitekintés a nagyvilágba.

Ausztrália északi részét özönvízszerű esők áztatták az elmúlt napokban, amit a Carlos nevű trópusi képződmény okozott. A legtöbb csapadék Darwin városában hullott: az elmúlt öt nap során közel 770 mm eső - az átlagos éves csapadékösszeg fele - zúdult a térségre, és ebből majdnem 400 mm egyetlen nap leforgása alatt esett. A hihetetlen mennyiségű csapadék óriási áradásokhoz vezetett, helyenként közel derékig ért a víz az utcákon. Bár a Saffir-Simpson skála szerint a hét közepén egyes erősséget elérő ciklon mostanra már lényegesen legyengült és egyre rendezetlenebbé válik, felhőzete még mindig az északi partok mentén örvénylik, és további esőket okoz.

Eközben Ausztrália nyugati partjainál egy másik trópusi ciklon, a Dianne is kialakult, ez azonban az előrejelzések szerint elkerüli a kontinenst. Délkelet-Ausztráliában viszont heves zivatarok okoztak többek között Sydney és Adelaide környékén felhőszakadásokat, jégesőt és hirtelen áradásokat. Helyenként 1-2 óra alatt 40 mm-t meghaladó eső esett.

Halálos vihar Madagaszkáron

Szintén trópusi ciklon pusztított Madagaszkáron az elmúlt napokban. Az Indiai-óceánon kialakult Bingiza névre keresztelt, hármas erősséget elérő képződmény előbb a szigetország északi részét keresztezte a hét elején, a szárazföld fölött gyengülni kezdett, majd a Mozambiki-csatorna meleg vízfelszíne révén ismét erőt gyűjtve és délnek fordulva, újból partot ért a délnyugati országrészben. Az intenzív esőzés és a 180-200 km/órát is elérő orkánszelek komoly pusztítást végeztek: legalább 6 ember meghalt, és több ezren elveszették otthonukat. A viharrendszer mostanra feloszlott.

Extrém fagyok és esőzések Európában

Az extrém időjárás Európát sem kíméli. A mediterrán térségben vonuló ciklonok útját heves esőzések, záporok, zivatarok kísérték és kísérik Ibériában, Olaszországban és a Balkán-félsziget térségében. A Portugália délnyugati csücskében fekvő Sagres városában például három nap alatt 105 mm eső, a februári csapadékösszeg másfélszerese esett. Dubrovnikban az elmúlt 48 órában 116 mm-t regisztráltak. Ma és a hétvégén Olaszország, a Balkán-félsziget, majd az Égei-tenger térsége is további nagy mennyiségű csapadékra számíthat, miközben az Atlanti-óceán felől egy újabb, sok esőt hozó frontzóna éri el kontinensünk nyugati tájait, így Ibériát is.

Európa északi felén ugyanakkor a szokatlan hideg az úr. Skandinávia, Oroszország és a Baltikum fölött közel egy hete megrekedt a sarkvidéki levegő, éjszakánként nem ritkák a -30 fok alatti fagyok. A leghidegebbet eddig a finn-norvég határ mentén fekvő Kautokeino városában mérték, ahol csütörtök hajnalban -42,7 fokig hűlt a levegő. Az említett területeken napközben is gyakran -15, -20 fok alatt marad a hőmérséklet.

Az Északkelet-Európa fölött megült fagyos levegő a jövő hét elején hozzánk is megérkezik.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat