2018. szeptember 23., Tekla

Extrém hőhullám Kínában


ICI Interaktív Zrt. - 2013. szeptember 3., kedd, 17:05


Címkék: ,Több mint negyven napja tombol a hőség Kína egyik legnagyobb városában. Az extrém hőterhelés halálos áldozatokat is követel.

Negyvenkettedik napja 35 fok fölötti csúcshőmérsékleteket mérnek Sanghaj városában, több évtizedes rekordok dőltek meg. Eddig kétszer volt hasonló hőhullám a 140 éves mérési sorozat tanúsága szerint: 1934-ben 55, 1943-ban pedig 42 napig tartott az extrém hőhullám a városban. Az előrejelzések szerint az idei nyár minden eddiginél forróbb lehet a kínai városban, mivel akár a hónap végéig is kitarthat a forróság és a 35 fok fölötti napi maximumhőmérsékletek sorozata.

 

A kép forrása: wetterzentrale.de

A GFS modell 2013.08.17-es futásának 850 hPa-os izobárszint hőmérsékletét ábrázoló térképén jól látszik, hogy a térségben már a magasban is (körülbelül 1500 méteren) igen meleg, 20 fok körüli a levegő. Zavartalan napsütés mellett mindez azt jelenti, hogy a felszínen akár 15, 16 fokkal is magasabbak lehetnek a mért értékek.

A július hónapot "minden idők legforróbbjaként" emlegetik a helyi híradások, akkor 24 napon keresztül kúszott 35 fok fölé a hőmérő higanyszála, ezek felén a 38 fokot is túllépte a hőmérséklet. A 40 fok körüli napok sem voltak ritkák, július 26-án 40,6 Celsius fokot mértek, majd augusztus 7-én 40,8 fokot regisztráltak. A városban és a szomszédos Csöcsiang tartományban június vége óta már harminc ember halt meg a hőség miatt, a helyi kórházakban az átlagosnál több embert kezelnek.

Nemcsak Sanghaj városát, de Kína területének nagy részét is sújtja a különös forróság, augusztus 6-án például 700 millió ember volt érintett. Júliusban 19 tartományban és önálló közigazgatási egységben jelentettek hőséget, jelenleg az ország területének fele szenved a meleg miatt.

A cikk forrása: MTI
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat