2020. február 28., Ákos, Bátor

Extrém éjszakai melegedés


ICI Interaktív Zrt. - 2019. január 31., csütörtök, 00:16

Hétfőre virradó éjjel rövid idő alatt 4 fokot emelkedett a hőmérséklet Budaörsön, ugyanebben az időben Budapesten 3 fokos ugrást regisztráltunk.

Vasárnap este naplemente után folyamatosan hűlt a levegő, óránként 1-2 fokot csökkent a hőmérséklet. A főváros térségében azonban éjfél után szokatlan jelenség zajlott le: rövid idő, mintegy 10-15 perc alatt 3-5 fokos "ugrást" lehetett tapasztalni a hőmérsékletben, amit a hirtelen feltámadt és keletiről északnyugatira fordult szél okozott.

Az ICI Interaktív Zrt. budaörsi és Budapesten, a XVIII. kerületben kihelyezett meteorológiai mérőállomása is rögzítette a jelenséget. A szél fordulásával és megerősödésével egy időben, 10 perc alatt Budaörsön hirtelen 4 fokkal lett melegebb (éjszaka!), Pestszentlőrincen pedig ugyanekkor közel 3 fokot ugrott a hőmérséklet.

Az érdekes jelenség oka a Kisalföldön ebben az időben kialakult zivatarokban keresendő: a még mindig meleg levegőre érkezett, egy tőlünk északra elvonuló gyenge hidegfronthoz kapcsolható viharok erős "kifutószelet" generáltak (a kifutószél a zivatarok kezdetekor, az érkező hidegebb és a korábbi meleg levegő "találkozásakor" alakul ki a nagy hőmérsékleti kontraszt miatt). Ez az északnyugati irányú kifutószél szinte tolta maga előtt a meleg levegőt, sőt, a magasból is lekeveredett némi meleg, így a már megindult éjszakai hűlés az ellenkezőjére fordult. 

A budaörsi (balra) és a budapesti (jobbra) napi hőmérsékleti menetet szemléltető görbéken nyomon követhető a drasztikus melegedést (forrás: ICI Interaktív Meteorológia)

A melegedés csak rövid ideig tartott, de nagyon markáns volt, ezt követően pedig ismét folyamatosan csökkent a hőmérséklet, egészen hajnalig. Azonban minden bizonnyal több fokkal frissebb lett volna a hétfő hajnal, ha ez a kis "közjáték" nem zavarja meg a folyamatot. 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat