2018. július 22., Magdolna

Európa széleire szorulnak a ciklonok


ICI Interaktív Zrt. - 2013. március 3., vasárnap, 12:52

Egy nyugatról kelet felé helyeződő anticiklon osztja ketté Európát, átmenetileg a kontinens délnyugati és északkeleti részei fölé szorítva a ciklonokat.

A következő napokban a Brit-szigetek felől egy anticiklon (magas nyomású légköri képződmény) helyeződik keleti irányba a kontinens felett. Az anticiklon középpontja hétfőn éppen a Kárpát-medence fölött lesz, kialakítva az egyik tipikus, úgynevezett ómega-időjárási helyzetet.

 

Az anticiklon (H magas nyomás a Kárpát-medence felett) és a ciklonok (T alacsony nyomások Ibéria,
illetve Oroszorország térségében) elhelyezkedése az ómega-helyzetben
. Az anticiklon területét ilyenkor általában száraz, napos meleg idő jellemző, bár így március elején ködös, nyirkos körzetek is előfordulhatnak.
(forrás: wetterzentrale.de)

 

Ilyenkor Európa középső és déli részei felett anticiklon található, és az időjárási frontokkal rendelkező ciklonok a kontinens északkeleti (Skandinávia, Oroszország) és délnyugati (Ibéria) részei fölött örvénylenek. Az anticiklon területén nyugodt, általában napos idő jellemző, bár az évnek ebben a szakában tartós ködök is előfordulhatnak, míg a ciklonok mozgalmas időjárást okoznak Délnyugat- és Északkelet-Európában.

Az anticiklon kedden már a Kelet-európai-síkság, illetve a Fekete-tenger fölé helyeződik, de a kontinens középső részein még ekkor is folytatódik a napos, száraz idő. Az Ibéria felől érkező ciklon felhőzete kedd éjszaka éri el térségünket, és innentől kezdve borongósra fordul az időjárás, és eső, zápor is többször várható. A változékony idő azonban nem hoz lehűlést, sőt, tovább melegszik az idő. Szerdától megszűnnek a hajnali fagyok, és a csúcsértékek általában 10 fok felett alakulnak, helyenként a 17, 18 fokot is elérhetik majd.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat