2018. szeptember 22., Móric

Északon 20 centi hó hullott, és a fővárosban is szakadt


ICI Interaktív Zrt. - 2012. február 15., szerda, 06:59

Nyugaton és északon szerdán hajnali négy körül kezdődött a havazás. Az északi megyékben a 20 centit is elérte a friss hótakaró. A szél főként keleten okoz hófúvást.

Az Északi-középhegységben kora délután helyenként már a 20 centit is elérte a friss hóréteg vastagsága, késő délelőtt pedig a fővárosban is szakadni kezdett a hó. Az utakat, járdákat gyorsan fehér hószőnyeg lepte el, ahogy rövid idő alatt pár (mintegy 5) centi hó hullott. A feltámadó szélben időnként már-már vízszintesen hullottak a hópelyhek, és kisebb hófúvások is kialakultak.

 


Közben északnyugati határunk mentén több helyről jelentettek zivatartevékenységet is. Többek közt Bécs-Schwechat és Pozsony környékén észleltek villámlást, de a hózivatarok a magyar oldalra is átléptek, és a több helyen előfordultak a Dunátúlon, elérték a Balatont és átlépték a Duna vonalát is.

Ezalatt a nyugati határszélen a kora délután folyamán az ICI Interaktív Meteorológia körmendi mérőállomásán a 7 fokot is meghaladta a hőmérséklet.

Kilenc óra tájban a havazás az ország nagy részére kiterjedt. Nyugaton helyenként már nulla fok közelében van a hőmérséklet, így ott a szél a vizes havat már nem tudja hordani. Keleten azonban éppen ebben az időben kezdett kialakulni hófúvás.


Intenzív havazás északon

Reggel hétkor már az Északi-középhegység területén volt a legnagyobb intenzitás, helyenként 2 centi hó is lehullott az előző órában.

Öt és hat óra között a Dunántúl középső vidékén és a fővárostól északra volt a legintenzívebb a hóesés. A Bakonyban az élénk délnyugati szelet erős lökések is kísérték, emiatt ott hófúvás is előfordul. Mindemellett nyugaton gyorsan emelkedik a hőmérséklet, így a hófúvás a délig várhatóan megszűnik, "vizes" hó fog esni. Ugyanakkor keleten délután számíthatunk kemény hófúvásra.

Havazás fél hatkor a Börzsöny lábánál
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat