2019. december 6., Miklós

Esős, viharos idővel indul a hosszú hétvége


ICI Interaktív Zrt. - 2012. október 31., szerda, 14:37

November első napján egy mediterrán ciklon hoz kiadós esőt, amelyet viharos szél is kísér. A hosszú hétvégén a szombati nap ígérkezik a legkellemesebbnek.

Markáns ciklon alakult ki a Földközi-tenger medencéjében, amely ma éjszaka már hozzánk is megérkezik. A légörvény hatására reggelre az ország nagy részén megnövekszik a felhőzet, a Dunántúlon és a középső megyékben pedig az eső is elered. Az esősáv holnap napközben északkelet felé vonul, és délután a déli országrészben némi időre a nap is kisüthet, a tartós esőt ott azonban zivatarok követhetik. A mediterrán ciklon kiadós csapadékot hozhat november első napján.


A mediterrán ciklon kiterjedt felhőzete a Földközi-tenger középső medencéje felett
már többfelé okoz kiadós esőket (forrás: Sat24.com).

Mindenszentekkor azonban nemcsak az eső, hanem az erős, gyakran viharos szél is rontja a hangulatot, amely egyúttal az esernyők használatát is megnehezíti.  A legerősebb széllökések az Észak-Dunántúlon és a Dél-Alföldön várhatók, itt a 85 km/órát is meghaladhatják, de 80 km/óra körüli lökések a Nyírségben és a Dunántúl keleti felén is lehetnek.

Az időjárás pénteken, halottak napján sem nyugszik meg, ekkor északnyugat felől ér el bennünket egy hidegfront, amely a késő délelőtti óráktól ismét egyre többfelé okoz majd esőt, záporokat, megnehezítve a mécses gyújtást is. A szél valamelyest csitul, de így is gyakran erős lesz.

A szombat ígérkezik a hosszú hétvége legkedvezőbb napjának, ekkor több órára kisüt a nap, a szél azonban még mindig zavaró lesz. Vasárnap délután aztán újabb kiterjedt csapadék érkezik nyugatról.

Fagyokra általában már nem kell számítani éjszakánként, de csütörtök reggel az Északi-középhegység völgyeiben néhol még kevéssel fagypont alá hűlhet a levegő, illetve szombaton helyenként megközelíti a fagypontot a hőmérő higanyszála. Délutánonként jellemzően 10, 18 fok között alakulnak a csúcsértékek, csütörtökön viszont ennél hidegebbre kell számítani az Északi-középhegységben.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat