2018. szeptember 26., Jusztina

Esők enyhítik végre a szomáliai szárazságot


ICI Interaktív Zrt. - 2011. november 3., csütörtök, 10:20

Hosszan tartó szárazságnak vetett véget Szomáliában a hónapok óta várt eső.

A szegénység és éhínség által rendkívül sújtott afrikai ország középső és déli része másfél éve egy csepp esőt sem látott, ám a napokban végre megérkeztek a csapadékot hozó felhők. A nyár közepén még arról szóltak a hírek, hogy a múlt század közepe óta nem tapasztalt csapadékhiány jellemzi az államot, a természeti katasztrófa pedig nem csak a növényzetet és az állatvilágot, hanem a mélyszegénységben élő szomáliaiakat is megtizedelte. Az ENSZ idén nyáron hivatalosan is éhínséget hirdetett számos régióban, és félő volt, hogy a humanitárius katasztrófa tovább fokozódik.

A napokban azonban hullott némi eső, ami reménnyel töltheti el végre az éhező embereket. Némi nyugtalanságra ad okot azonban, hogy a zsúfolt táborhelyeken ez a nedves idő kedvez az olyan fertőzőbetegségek terjedésének, mint például a kolera. Talán a kanyaró jelenti a legnagyobb veszélyt ilyen szempontból, melyet erősít még az is, hogy iszlám csoportok akadályozzák a védőoltások beadását.

A várva várt csapadék hatására a lakosság végre elvetheti a növényeket, így felcsillant egy kis remény abban a tekintetben, hogy a régóta tartó éhínség enyhül valamelyest. A szomszédos Kenyában (és Eritreában is) azonban még továbbra is súlyos problémát jelent az élelmiszerhiány, és ott sajnos még várni kell az életet adó eső megérkeztére is. 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat