2019. december 6., Miklós

Eső és hó hullott többfelé


ICI Interaktív Zrt. - 2013. február 6., szerda, 09:10

Szerdára virradóan egy ciklon érkezett, amely többfelé okozott havazást, illetve esőt.

23 órakor a Duna vonalában és az Északi-középhegységben volt a legintenzívebb a csapadéktevékenység: errefelé néhol előfordult havas eső, de nagyrészt már havazás volt jellemző. A Dunától keletre északkeleties, attól nyugatra északnyugatias szelek uralkodtak, így a frontból hulló csapadékot tovább erősítette az összeáramlás hatása. A front éjjel tovább halad keleti, északkeleti irányba, és várhatóan egyre többfelé tiszta havazás váltja fel a havas esőt, csak keleten maradhat hosszú ideig (egészen csütörtökön a déli órákig) folyékony a halmazállapot.

Este 7-kor az ország délnyugat-északkelet tengelyében húzódott a csapadékzóna: a magasabban fekvő tájakon (így az Északi-középhegységben és a Mecsek környékén hó hullott, máshol az eső esett, de a főváros térségében a havas eső volt a jellemző csapadékforma. 

Délutánra átmenetileg megszűnt a csapadék az ország területén, de koraestétől ismét esőt, havat adó légtömegek érkeznek térségünkbe nyugat, délnyugat felől. A Tiszántúlon kisütött a nap, műszereink szerint pedig 11 fokig melegedett a levegő Mátészalkán és Békéscsabán is, habár az átmeneti napos idő után ott is újra befelhősödött az ég.

Az ICI Zrt. hőmérséklet térképe kora délután - keleten a napsütés hatására jóval melegebb volt, mint a borongós tájakon

Éjszaka nyugat, délnyugat felől ciklon érte el az országot, és egyre többfelé kezdődött csapadékhullás. Az esőt reggel a Dunántúlon és a hegyekben többfelé havas eső, hó váltotta fel. Délelőtt intenzíven hullott a csapadék a nyugati és középső tájakon, hajnal óta már többfelé mértünk 4-7 mm csapadékot. A főváros térségében is már 6-7 mm eső esett, a Nyugat-Dunántúlon (és a hegyekben) pedig fehérre változott a táj.

Az ICI Zrt. Szentgotthárdon kihelyezett mérőállomásának kamerája intenzív havazást örökített meg

 

Iharosberényi állomásunk kameráján is a hópelyhek látszanak

Az ICI Zrt. Körmenden kihelyezett mérőállomásának kameraképe délelőtt fél 10-kor

 

Keleten és délen közben még szakadozottabb volt a felhőzet, ott némi időre a nap is ki-kisütött. Az idő is itt volt enyébb.

 

Hőmérséklet-eloszlás negyed 10-kor (az ICI Zrt. állomáshálózatának mérései alapján)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat