2018. július 20., Illés

Eseménydús hétvége


ICI Interaktív Zrt. - 2013. február 3., vasárnap, 14:38

Tavaszi enyheség, rengeteg eső, szélvihar, hófúvás, sőt, még zivatarok is voltak a hétvégén.

Felsorolni is nehéz, olyan sok minden történt a Kárpát-medencében a szombatra érkezett ciklon nyomán, ráadásul mindez az egyébként nem a mozgalmasságáról híres februárban. 

Szombaton kezdetben még a ciklon melegfrontja fejtette ki hatását, melynek eredményeképpen igen sok eső esett többfelé, délnyugaton pedig kora tavaszias hőmérsékletek voltak jellemzőek. Pécsett kihelyezett műszerünk aznap 12,6 fokot mért, de az Őcsényben és az Iharosberényben található hőmérőnkön is csaknem 12 fok volt a legmagasabb érték. Mindeközben az ország nagy részén esett, néhol valósággal "szakadt" az eső. Északkeleten volt a legintenzívebb a csapadékhullás: Tokajban az ICI Zrt. csapadékmérője alig több mint 24 óra alatt 42 mm csapadékot regisztrált, ami az országos éves átlagnak csaknem tizede, a februári átlagos csapadékmennyiséget pedig meg is haladta kicsivel. Ennek legnagyobb része eső formájában érkezett, de vasárnap már havas eső is volt a térségben. 

Egy nap alatt jócskán visszaestek a hőmérsékletek: Pécsett például a szombati 13 fokos maximumhoz képestvasárnap délután csupán 1 fok volt

A ciklon hidegfrontja mögött viharossá fokozódó széllel az előző pár naphoz képest mintegy 10-15 fokkal hidegebb levegő zúdult be térségünkbe, és az esőzés több helyen havazásba váltott át. Kihelyezett szélmérőink közül több is regisztrált viharos lökéseket: Fonyódon szombaton 80 km/órás, vasárnap 83 km/órás legnagyobb széllökést mértünk, de viharos szél tombolt Bakonycsernyén, Gárdonyban és Balatonfüreden is. Az erős légmozgás a középső országrészben a hét utolsó napján hóvihart is okozott, jelentősen romlottak a közlekedés feltételei. 

Az ICI Zrt. műszerei által szombaton mért legerősebb széllökések

A ciklon még egy kis nyári hangulatot is keltett hazánk déli megyéiben: szombaton este sokfelé zivatarok pattantak ki, annyira labilissá vált a légkör a hidegfront érkezése előtt. Pécsett tehát egy nap alatt négy évszakot változott az időjárás: tavasziasan enyhén indult, majd ősziesen csapadékosra fordult, amibe egy kis nyárias zivatar is vegyült, hogy aztán vasárnap téliesen kifehéredjen a város. Közben Körmenden már az ég kékje is előtűnt, és a nap sugarainak hatására vasárnap is 5 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A mediterrán ciklonok minden szeszélyét megmutatta tehát a még most is nálunk vendégeskedő, ám hétfőn reggelre kelet felé távozó légörvény.

Az ICI Zrt. körmendi mérőállomásának kamerája kék eget örökített meg vasárnap délután - innen már elvonult a ciklon
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat