2020. február 29., Elemér

Erzsébet napi időjóslás


ICI Interaktív Zrt. - 2019. január 31., csütörtök, 00:16

November 19-e Erzsébet napja, a népi megfigyelések pedig jeles napként tartják nyilván Katalin nappal együtt.

A régi időkben az emberek nem nagyon tudtak másra hagyatkozni az időjárás előrejelzését illetően, mint a saját tapasztalataikra, megfigyeléseikre. 

November 19-re, Erzsébet napjára is egy téljövendölő jóslat vonatkozik: a regula szerint az eső ezen a napon enyhe telet jelent, míg ha ekkor havazik, akkor a karácsony is fehérnek ígérkezik. Vagyis amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz karácsonykor is. Idén a havazás nem valósul meg, azonban az eső már eleredhet az esti órákban a Dunántúlon, így arrafelé eszerint nem kell kemény téltől tartani. A népi megfigyelések szerint gyakran ezen a napon esik le az első hó a télen - 2013-ban ez most nem következett be.

Katalin napja november 25-e, azaz jövő hétfő. A mondás szerint "ha Katalin kopog, karácsony locsog", vagyis ha téli, fagyos az idő, akkor karácsonykor enyhébb, esős időre számíthatunk. Egy másik mondás szerint "amilyen Katalin napja, olyan lesz a január".

Ugyan még viszonylag messze van, de a jelenlegi számítások szerint egy erős hidegfront érkezhet ilyentájt hazánkba, aminek köszönhetően akár hópelyhek is megjelenhetnek majd a nyugati országrészben. Ennek a regula szerint viszont az az ára, hogy a karácsony nem feltétlenül lesz havas. 

Az ICI Interaktív Meteorológia Bácsalmáson kihelyezett mérőműszerének kamerája arról tanúskodik, hogy a népi hagyomány szerint nem lesz hó karácsonykor...


A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat