2020. február 24., Szökőnap

Erős tájfun tart a Japán-szigetek felé


ICI Interaktív Zrt. - 2011. július 14., csütörtök, 08:42

Gyorsan fejlődik a Japán felé tartó Ma-on, amely a hétvégén szupertájfunná erősödhet, a jövő hét elején pedig partot érhet Japánnál.

A hét elején jelent meg a Filippínó-tengeren az idei szezon nyolcadik trópusi objektuma a Csendes-óceán nyugati medencéjében. A képződmény gyors fejlődést követően csütörtök hajnalban a Saffir-Simpson skála szerinti kettes kategóriájú tájfunná erősödött, és a Ma-on nevet kapta. Miközben 20 km/órás sebességgel halad nyugati irányban, a 160 km/órás átlagszeleket 200 km/órás lökések kísérik. A szél a tengeren 6-7 méteres hullámokat korbácsol. Középpontjában a légnyomás 960 hPa.


A Ma-on tájfun felhőzete a műholdképen csütörtök hajnalban.
(JWTC/SATOPS)

A Ma-on a hétvégén a japán főszigettől mintegy 800-1200 km-rel délkeletre fekvő kisebb vulkanikus szigetek, Chichi Jima és Iwo Jima közelében halad el, miközben tovább erősödik. Pénteken már eléri a hármas, majd vasárnap akár a legerősebb, ötös tájfunfokozatot is súrolhatja. Ekkor középpontjában már 910 hPa-ra süllyed a légnyomás, és a 250 km/óra közeli átlagszeleket 300 km/óra feletti maximális lökések kísérhetik. Ez idő tájt Iwo Jimához lesz a legközelebb.

A jövő hét elején észak felé, Japán irányába kanyarodik, így erős szeleivel és felhőszakadásszerű esőivel itt is érezteti majd jelenlétét. Kedden kettes tájfunként érhet partot Kyüshü szigetén.


A Ma-on tájfun várható haladási iránya.
(JWTC)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat