2020. február 20.,

Erős tájfun tart a Fülöp-szigetek felé


ICI Interaktív Zrt. - 2012. december 1., szombat, 14:22

Viszonylag későn alakult ki a Bopha trópusi ciklon a csendes-óceáni térségben, amely hirtelen erős tájfunná fejlődött, és a Fülöp-szigetek felé tart.

A mostanra már hármas erősségű tájfunná fejlődött, Bopha névre keresztelt trópusi képződmény november 26-án jelent meg a Csendes-óceán medencéjében, alig 450 km-re északi irányban az Egyenlítőtől. Ahogy a trópusi légörvény az elmúlt napokban nyugat, északnyugat felé haladt, mindeddig csak lassan erősödött, ám az elmúlt 24 órában trópusi viharból hirtelen hármas erősségű tájfunná lépett elő.

Mostanra már átlépte az 5. északi szélességi kört, és északnyugati irányban a Fülöp-szigeteket célozta meg. Az előrejelzések további erősödését várják, középpontjában a légnyomás 930 hPa-ig süllyedhet tovább a jelenlegi 945 hPa-ról. A Bopha 10 perces átlagos szélsebessége már most meghaladja a 200 km/órát, amit 260 km/órás lökések kísérnek, ám közel 300 km/órás maximális széllökéseket várnak a szakemberek.

A tájfun középpontja kedden Mindanao szigetét súrolhatja észak felől, majd a kisebb szigetek fölött haladhat át, hatását pedig az egész szigetországban éreztetheti kiadós esők, szélviharok, tengerhullámzás és dagály formájában.

 

Vízgőztartományban készült műholdfelvétel a Bopha tájfunról december 1-én 11:30 UTC-kor.
(forrás: www.goes.noaa.gov, hurricanezone.net)

A Bopha már viszonylag késeinek számít, hiszen a csendes-óceáni tájfunszezon jellemzően június elejétől november végéig tart. A Bophával együtt a térségben idén 14 tájfun alakult ki. A legerősebb a Sanba volt, amely szupertájfunná erősödött szeptember közepén.

 

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat