2018. szeptember 22., Móric

Erős szelet és lehűlést hozott a hidegfront


ICI Interaktív Zrt. - 2013. október 11., péntek, 16:35

Csütörtökön viharos széllökésekkel és zivatarokkal egy markáns hidegfront érte el hazánk térségét. Mögötte az eddiginél jóval hűvösebb levegő érkezett a Kárpát-medencébe.

Csütörtök délután észak felől egy gyors mozgású, markáns hidegfront érkezett a Kárpát-medencébe, amely péntek reggelre át is vonult hazánk felett. A front mentén a megerősödő északnyugati szelet sokfelé viharos lökések kísérték. Az ICI Interaktív Meteorológia állomáshálózata Püspökladányban 79, Lajosmizsén 72 km/h-s széllökést regisztrált a csütörtöki nap folyamán. Az Alföld középső táján a késő délutáni órákban zivatarok pattantak ki, amelyekből helyenként nagyobb mennyiségű csapadék hullott: Békésszentandráson 18 mm-nyi eső esett rövid idő alatt.

A front mögött jócskán lehűlt a levegő: az ország nyugati és középső tájain 10-12, de még a Tiszántúlon is több mint 5 fokkal esett vissza a hőmérséklet. Pénteken a keleti országrész kivételével mindenhol az ilyenkor megszokottnál átlagosan 6-8 fokkal alacsonyabb hőmérsékleteket mérhettünk.

 

A bal oldali képen a csütörtök, a jobb oldalin a péntek 14:20 órakor mért hőmérsékletek szerepelnek – látszik, hogy az ország nagy részén kb. 10 fokkal mértek alacsonyabb hőmérsékletet, mint 24 órával azelőtt.

 

A pécsi webkameránk 14:20-kor készült képe csütörtökön (bal oldali kép) és pénteken (jobb oldali kép). Míg csütörtökön még gyengén felhős, napos, pénteken már borult volt az idő.

 

A következő napokban továbbra is átlagosan 2-3 fokkal lesz hűvösebb, mint amilyen szeptember végén lenni szokott, sőt, szombat reggel északkeleten még fagypont körüli hőmérsékleteket is mérhetünk.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat