2020. február 23.,

Erős hurrikán csaphat le az USA-ra


ICI Interaktív Zrt. - 2011. augusztus 22., hétfő, 12:21

Az Irene jelenleg a Karib-szigeteket ostromolja, majd a hétvégén az USA-ban érhet újból partot. Puerto Rico-i tombolásáról videók készültek.

Az Irene névre keresztelt trópusi képződmény a hétvégén jelent meg a karibi térségben, és gyors fejlődést követően hétfőn Puerto Rico térségében már hurrikánná erősödött. Ezzel az Irene lett az idei szezon első atlanti hurrikánja, kedden pedig a Dominikai Köztársaság közelében már a Saffir-Simpson skála szerinti kettes fokozatot is elérte.

A trópusi ciklon az előrejelzések szerint kedden érinti Haitit, majd a Bahamák felé kanyarodik, végül az USA délkeleti államaiban érhet újból partot a hétvégén. A meleg tengerfelszín felett átmenetileg akár négyes hurrikánná is erősödhet. Florida keleti partjaitól Észak-Karolina államig már hétfőn elrendelték a készültséget.


Az Irene hurrikán augusztus 24-én 07:45 UTC-kor a Karib-szigetek térségében (NOAA). A vihar szeme már kivehető a Bahamák fölött.

 

Puerto Ricoban a ciklon hatalmas esőket okozott,a főváros San Juan-ban az elmúlt 36-48 órában 180 mm csapadék hullott - a havi átlagos csapadékösszeg 210 mm a városban. A viharos szelek fákat és villanyoszlopokat csavartak ki, több mint 800 ezer család maradt áram nélkül.

A partot érés pontos helye egyelőre még bizonytalan, de a legfrissebb modellfutások szerint elhalad a Floridai-félsziget mellett majd szombaton Észak-Karolina állam területén érhet partot hármas erősségű hurrikánként, legalább 160 km/órás szelekkel. Ha ez megtörténik, akkor az 1996-os Fran óta az Irene lenne a legerősebb hurrikán, ami partot ér a térségben. Ezután gyenge hurrikánként, majd erős tórpusi viharként tovább halad észak felé az atlanti partok mentén.

Az Irene intenzív esőkkel, orkánszelekkel, erős hullámzással ostorozza majd a keleti partvidéket, és jelentős tengerszint-emelkedésre is számítanak a szakemberek, de tornádók kialakulására is figyelmeztetnek. Ezek együttesen komoly károkat, kiterjedt áradásokat okozhatnak a part menti térségben.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat