2020. február 20.,

Erős hidegfront április közepén


ICI Interaktív Zrt. - 2014. május 7., szerda, 16:42

Április 14-én késő délután egy erős hidegfront érkezett a Kárpát-medencébe. A front mentén megerősödött, északon többfelé viharossá fokozódott az északnyugatira forduló szél. A front előtt kialakuló csapadéksávban délutántól egyre többfelé alakultak ki intenzív záporok, zivatarok. Tekintse át velünk átvonuló frontot! Időjárási cikkünket humánmeteorológiai tartalommal olvashatják.

Kedden kora este zápor "kapta el" a Heves megyei Tarnaleleszt is, ahol is kihelyezett mérőállomásunk "szemfüles" kamerája egy halvány szivárványt is megörökített! Amilyen kellemetlen, olyan érdekes és izgalmas idő jellemezte a napot!

Tarnaleleszen szivárvány is volt este - a kép jobb szélén látható (délben pedig ugyanitt jégdarazáportól lett átmenetileg fehér a fű!)

A hétfői hidegfront mögött kedden máshol is igencsak változatos időjárásban volt részünk. A felhőátvonulásokból többfelé előfordult zápor, graupelzápor. A kialakult kaotikus, szeszélyes áprilisi időt jól szemlélteti tokaji állomásunk kamerájának keddi felvétele.

AZ ICI Interaktív Meteorológia Tokajban kihelyezett mérőállomásának kamerafilmje kedd délutánról. Kaotikus égkép, napsütés, zápor - nagyon látványos!

Hétfőn este a markáns hidegfront – és az előtte kialakult intenzív csapadéksáv – lassan dél felé halad, és az éjszaka várhatóan elhagyja az országot. Az esti órákban az ország déli felén sokfelé volt eső, zápor, délkeleten egy-egy zivatar. A front mögött éjszaka csökken a felhőzet és mérséklődik a szél.

Az ICI Interaktív Meteorológia fertőszentmiklósi webkamerájának 2014. április 14. 14:45 és 19:45 óra között készült filmjén jól látszik a front látványos megérkezése.

Kora este elérte a frontvonal északnyugati határainkat – az erős szél viharossá fokozódott. AZ ICI Interaktív Meteorológia Fertőszentmiklóson kihelyezett meteorológiai mérőállomása 18:15-ig 73 km/órás legnagyobb széllökést mért.

Az ICI Interaktív Meteorológia által 2014. április 14-én 17:45 órakor mért széllökés értékek km/órában. Az északi országrészben már többfelé erős, viharos a szél.

Délután a front előtt nagyjából a Szombathely-Budapest-Debrecen vonaltól délre az összeáramlás miatt egy kelet-nyugat irányú ún. konvergenciazóna fejlődött ki, amely mentén egyre többfelé alakultak ki záporok, zivatarok. A csapadékzóna a hidegfront érkezésével a következő órákban lassan dél felé halad, miközben fokozatosan erősödik: a déli megyékben sokfelé várhatóak intenzív záporok, zivatarok és nagyobb mennyiségű csapadék!

Az ICI Interaktív Meteorológia letenyei webkamerájának 2014. április 14. 12:30 és 17:30 óra között készült filmjén jól látszik, hogy először megnövekedett a gomolyfelhőzet, majd később megérkezett a zivatar is.

A front előtt a délutáni órákra délen helyenként 20 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. A front mögött viszont jóval hidegebb levegő áramlik majd be a Kárpát-medencébe, emiatt kedden mindössze 9, 14 fokig emelkedik majd a hőmérséklet.

Az ICI Interaktív Meteorológia által 2014. április 14-én 15:25 órakor mért hőmérsékleti értékek. A front előtt délen még 20 fok körül alakult a hőmérséklet.

Már csak órák kérdése és megérkezik az erős hidegfront, ami több fokos lehűlést okoz térségünkben. A front hatására már a kora délutáni órákban megélénkült a szél. Az élénk szélhez többfelé erős lökések párosulnak. A front közeledtével a következő órákban várhatóan tovább erősödik a légmozgás és többfelé alakul ki eső, zápor, helyenként kiadós csapadék is eshet.

Az ICI Interaktív Meteorológia által 2014. április 14-én 15:25 órakor mért széllökés értékek km/órában. Az élénk alapszél mellett északon erős lökéseket mértünk kora délután.

Ezt követően napokon keresztül több fokkal a sokéves átlag alatt marad a hőmérséklet, alacsony lesz a hő- és komfortérzet is. Ilyen humánmeteorológiai helyzetben jellemzően vérnyomás-ingadozás, fejfájás és görcsös jellegű fájdalmak – többek között izom- és hasi görcsök – gyakori jelentkezésére lehet számítani. A front érkezése gyakran hatással van a koncentráló képességre, valamint a munkateljesítményre is. A következő napokban ingerültebbek, türelmetlenebbek lehetnek a munkahelyen és vezetés közben is. Jó hír viszont, hogy a front mögött tartósan alacsony marad a légszennyezettség és az átmenetileg lecsökkent pollenkoncentráció sem éri el a magas szintet. Tájékozódjon ezen az oldalon, és tudja meg, mit tehet a frontérzékenysége ellen!
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat