2020. február 24., Szökőnap

Erős földrengés rázta meg Mexikót


ICI Interaktív Zrt. - 2012. március 21., szerda, 10:43

Kedd este erős földrengés rázta meg Mexikó délnyugati részét. A földmozgás a fővárosban is okozott károkat.

Kedd este 7,4-es erősségű földrengés pattant ki a mexikói Oaxaca és Guerrero államok határán, amit a közép-amerikai ország több pontján. Több száz ház megsérült, több tucat össze is omlott a térségben. A földmozgás következtében a fővárosban összeomlott egy gyaloghíd, a plafonokról lehullott a vakolat és ablakok is betörtek, komolyabb károkról azonban nem érkezett jelentés. Átmenetileg a helyi repülőgép-forgalmat is felfüggesztették.


(Associated Press, dallasnews.com)

A rengést 20 perccel később egy újabb, gyengébb (5,3-as) követte, nagyjából ugyanott, ahol az első is kipattant. Hasonló erősségű utórengésekre még órákkal később is sor került a térségben. Mindegyik rengés fészke közel, mintegy 10-20 km-es mélységben volt a felszíntől.

A keddi földrengés az egyik legerősebb volt Mexikó történetében. A lista élén az 1932-es év áll, amikor a Richter-skála szerinti 8,4-es rengést regisztráltak. A legtöbb áldozatot az 1985-ben kipattant 8,0-as erősségű rengés szedte, akkor közel tízezren vesztették életüket. A mostanihoz hasonló erősségű földmozgásra legutóbb 2003-ban, illetve 2010-ben került sor. Akkor 7,6-es, illetve 7,2-es értéket mértek a szakemberek.

Mexikó csendes-óceáni partvidéke egyébként a Csendes-óceánt szegélyező Tűzgyűrű része, amely mentén gyakoriak a vulkánkitörések és a földrengések.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat