2020. február 24., Szökőnap

Erős földrengés rázta meg Alaszkát


ICI Interaktív Zrt. - 2011. június 24., péntek, 10:48

Erős, a Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengés pattant ki az Aleut-szigetek közelében. Cunami-riadót is elrendeltek.

Az Amerikai Geológiai Szolgálat szerint a rengés helyi idő szerint csütörtök este Anchorage városától mintegy 1600 km-rel nyugatra, Amukta-szigettől alig 60 km-re pattant ki, nagyjából 62 km-es mélységben. Alig fél perccel később egy újabb, hasonló erejű rengés rázta meg a környéket. A földmozgást követően szökőár-riadót rendeltek el az alaszkai partvidéken 250 km sugarú körben, és több száz embert szólítottak fel, hogy meneküljenek a közeli hegyekbe.


A földrengés epicentruma az Amukta-szigettől alig 60 km-re volt. (http://wcatwc.arh.noaa.gov/)

Egy órával később azonban visszavonták a riadót, mivel ekkora már biztossá vált, hogy a rengés nem indított el cunami-hullámot. Károkról és sérülésekről nem érkezett jelentés.

Alig egy hete, június 16-án Anchorage közelében regisztráltak egy 5-ös erősségű rengést, de komolyabb károkat ez sem okozott. 1964 márciusában azonban egy 9,2-es földrengés rázta meg Alaszkát, amelynek epicentruma a Prince William-szorosban volt. Akkor 131-en meghaltak a rengés és azt követő szökőár következtében. A legnagyobb pusztítás Anchorage városát érte.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat