2018. július 16., Valter

Elmossa az eső a VOLT Fesztivált


ICI Interaktív Zrt. - 2014. július 3., csütörtök, 16:44

Szerda este újabb hidegfront érkezett, ami többfelé, így a VOLT Fesztiválon is okozott záport, sőt zivatart is.

Előrejelzésünkből kiderül, hogy a csütörtökre virradó éjszaka érkezett hidegfrontot követően lassan kánikula köszönt be, a front viszont szerda éjjel még többfelé okozhott záport, zivatart. Heves zivatarok is voltak felhőszakadással, szélrohammal kísérve.

Szerdán este 7 óra után érte el a front a nyugati határszélt, de már előtte is kialakultnak záporok, zivatarok az említett térségben. A soproni VOLT Fesztivál programjait az este folyamán többször is elmosta az eső, a csapadék mellett pedig átmenetileg erős szél is jellemző volt - a fesztiválozók kellemetlen körülmények között tartózkodtak a szabadban.

22:30: Az előrejelzéseknek megfelelően este fél 8 után Sopron térségébe megérkezett a hidegfront, ami zivatart hozott a VOLT-ra is. A Sopron melletti Ágfalván eddig 12 mm csapadékot mért az ICI kihelyezett meteorológiai mérőállomása.

Fertőszentmiklóst is elérte a zivatar délután 5 óra körül:

Az ICI Interaktív Meteorológia Fertőszentmiklóson kihelyezett mérőállomásának kamerája megörökítette az érkező zivatart

Az ICI  Interaktív Meteorológia grafikonos előrejelzése június 2-án (szerdán)

Hétfő délután 4 óráig a nyugati országrészben esett területileg is jelentős, többfelé 20-30 milliméternyi csapadék. A heves, felhőszakadással és jégesővel érkező zivatarok egyelőre váratnak magukra, de valószínűleg ez csak igazi "vihar előtti csend"...

Az ICI Interaktív Meteorológia mérőháózata által mért csapadékösszegek a 2014. június 29-e 16:00 és 30-a 16:00 óra közötti időszakban. Nyugaton – a várakozásoknak megfelelően – többelé esett 20-30 milliméternyi csapadék, keleten egyelőre még nem alakultak ki heves, felhőszakadást hozó zivatarok...

Hétfő délelőtt jelentős hőmérséklet-különbség alakult ki az ország nyugati és keleti fele között: míg a Dunántúlon sehol sem emelkedett 18 fok fölé a hőmértséklet – azaz szinte beköszöntött az ősz! – addig északkeleten 28-30 fokig kúszott föl a hőmérő higanyszála a nagyjából észak-déli irányítottságú frontvonal érkezése előtt.

Az ICI Interaktív Meteorológia mérőháózata által mért hőmérsékleti értékek 2014. június 30-án 12:00 órakor. A kissé különleges módon észak-dél irányítottságú frontvonal elhelyezkedése jól látszik: a Salgótarján-Kiskunhalas vonaltól – ahol a front ekkor nagyjából tartózkodott – nyugatra mindössze 14, 18, attól keletre viszont 22, 28, sőt, északkeleten néhol már 30 fok volt.

Hétfőre virradó éjszaka a lelassuló, és az északnyugaton átmenetileg szinte "megálló" hidegfront előtt a nagy nedvességtartalmú, labilis levegőben a Dunántúli- és Északi-középhegységben, valamint a főváros környékén is sorra pattantak ki a zivatarcellák, amelyek délnyugatról északkelet felé haladva sokfelé okoztak felhőszakadást, illetve útjukat igen intenzív villámtevékenység kísérte. Az ICI Interaktív Meteorológia budaörsi webkamerája kis szerencsével meg is örökítette az éjszaka kialakuló sok ezer ún. felhő-felhő (azaz a zivatarfelhő két pontja közt kialakuló, nem pedig a földfelszínre lecsapó) villám közül az egyiket.

Az ICI Interaktív Meteorológia budaörsi webkamerája által megörökített ún. felhő-felhő villám (a kép bal felső negyedében) 2014. június 30-án 00:25 perckor.

Vasárnap este hidegfront érkezik az északnyugati határhoz. A front ott megtorpan egy időre, és csak hétfőn halad át az országon. Ennek ellenére már előtte, azaz vasárnap este, éjszaka kialakulhat a középső és az északi országrészbenzápor, zivatar.

Hétfőn hajnalban indul tovább tehát a hidegfront kelet felé, előtte a Tiszántúlon még 30 fok is lehet (miközben nyugaton helyenként 20 fok alatt marad a hőmérséklet). A csapadék aznap sokfelé kiadósnak ígérkezik, de labilitás híján az ország nagyobb részén inkább csak beágyazott zivatarok lehetnek, felhőszakadás azonban bárhol előfordulhat. Keleten pedig délután, estefelé az akkor odaérkező front heves zivatarokat is generálhat a meleg időben. A markáns időjárás-változás sokakat meg fog viselni.

A megterhelő időjárás szervezetre gyakorolt hatásáról tájékozódjon a Meteo Klinika oldalán!
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat