2020. február 28., Ákos, Bátor

Elkezdődött a zivatarszezon


ICI Interaktív Zrt. - 2019. január 31., csütörtök, 00:15

Szerdán már több helyen pattantak ki zivatarok, pénteken pedig ismét nagyobb területen válhatnak kedvezővé a feltételek a zivatarok kialakulásához.

Szerdán már több helyen alakult ki zivatar a déli országrészben, illetve helyenként a Dunántúl északi részén és a középső megyékben is - az egy ilyen cella a főváros déli részét érintette. Az másik szerdai, Somogy megyei zivatarról Németh István olvasónk egy villámokban gazdag videót készített Kálmáncsáról:

 

 

 

Zivatarokra pénteken is lehet számítani, akár nagyobb területen. Egy ciklon éri el térségünket, amelynek előbb a melegfrontja okoz majd csendesebb esőt a Dunától keletre, majd a nap második felében az érkező hidegfront növeli a konvektív hajlamot. A melegfront mögötti átmeneti csapadékszünetet követően a késő délelőtti óráktól északnyugat felől egyre többfelé alakulnak majd ki záporok, főként a nyugati és déli országrészben zivatarok. Mivel a front előtt igen magasra, általában 15, 20 fokig emelkedik a hőmérséklet, és kis időre a nap is kisüthet, ráadásul egy markáns összeáramlási zóna is kirajzolódik az esti órákban északnyugat-délkeleti irányban, hevesebb zivatarcellák is képződhetnek. Ezeket viharos erejű, 70-80 km/órás kifutószél, de felhőszakadás, jégeső is kísérheti.

Szombaton már javulni kezd az idő, kelet felé fokozatosan elhagyja az országot a ciklonhoz kötődő csapadékzóna, de a felhőátvonulásokat záporok, néhol zivatarok a front mögött is kísérhetik. Vasárnaptól a napsütésé lesz a főszerep, de a hét utolsó napján még főként keleten kialakulhatnak futó záporok, helyi zivatarok a napközben tornyosuló gomolyfelhőkből.  A hőmérséklet mindeközben egyre inkább a 20 fokhoz közelít.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat