2020. február 26., Géza

Elkészült a hurrikánnevek legfrissebb listája


ICI Interaktív Zrt. - 2009. május 11., hétfő, 16:08

A trópusi ciklonok a könnyebb azonosítás és a hatékonyabb tájékoztatás miatt kapnak neveket. A felhasználható nevek listáját a Meteorológiai Világszervezet hat évre előre állítja össze. 2009 májusában elkészült a legfrissebb lista.

A Meteorológiai világszervezet úgy döntött, hogy a 2008-as év legpusztítóbb négy hurrikánjának a nevét egy időre kivonják a forgalomból. Általánosságban egy nevet hét év múlva újra használhatnak, ám ha egy trópusi ciklon különösen emlékezetes volt valamiért, például hatalmas anyagi kárt, vagy pusztítást okozott, akkor nevét egy időre vagy akár örökre is kivonják a forgalomból.

 2008-ban a négy legemlékezetesebb hurrikán az Ike, a Gustav, a Paloma és az Alma volt. Ezeknek a neveknek a használatát a WMO egy időre felfüggesztette, ezzel is felhívva a figyelmet a hurrikánok okozta károkra és halálos áldozatokra.

 A Gustav 2008. augusztus 26-án a Karib-tenger térségében erősödött hurrikánná. A Gustavnak 77 halálos áldozata volt Haitin, 35 Mexikóban és az Egyesült Államok déli államaiban. Az erős szél és a lezúdult hatalmas mennyiségű eső csak Louisiana államban négy milliárd dollár kárt okozott, az Egyesült Államok hivatalos tájékoztatása szerint.

 Az Ike hurrikán miután végigsöpört a Karib-szigetek térségén, 2008. szeptember 13-án Texas államot is elérte. A Bahamákon és a környező kisebb szigeteken több mint 80-an meghaltak a hurrikán okozta áradások következtében, és közel 20 ember vesztett életét az Egyesült Államok déli részén is. Az Ike okozta károk becsült összege a 19 milliárd dollárt is meghaladja.

 A Paloma 2008. november 7-én erősödött az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán négyes erősségű hurrikánná, ezzel az Atlanti-óceán térségében minden idők második legerősebb novemberi hurrikánja lett. A kubai kormány tájékoztatása szerint több mint 1400 otthon elpusztult a szigeten, és közel 300 millió dollár kárt keletkezett a hurrikán elvonulása után.

 A Csendes-óceán északi részén kialakult trópusi ciklonok közül az Alma volt az első, amely Közép-Amerika Csendes-óceáni partvidékén esőzéseket okozott, mióta a mérések 1949-ben elkezdődtek. A vihar 2008. május 28-án alakult ki Costa Rica közelében. Az Alma több ezer házat pusztított el Costa Ricában, Nicaraguában és Hondurasban.

 1953 óta az Atlanti-óceán térségében kialakult trópusi ciklonoknak az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ ajánlott neveket, napjainkban pedig a Meteorológiai Világszervezet dönt a nevekről. A hurrikánokat eleinte csak női nevekkel illeték, de 1979 óta már férfi neveket is használnak az elnevezésüknél.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat