2020. február 26., Géza

Elérte a hőhullám Angliát


ICI Interaktív Zrt. - 2013. augusztus 7., szerda, 19:48

Az előrejelzéseknek megfelelően szombaton komoly hőhullám érte el a Brit-szigeteket, és még több napig marad a nagy meleg.

Nagy-Britanniában 2013 legmelegebb napját élték meg szombaton: a Heathrow repülőtéren árnyékban 31,4 fokig melegedett délutánra a levegő - még az egy hónappal ezelőtti hőség alatt sem tudott ilyen magas hőmérséklet kialakulni a szigetországban. Londonban még a belvárosi St. James Parkban is meghaladta a 30 fokot a csúcsérték, pedig a fák árnyékában érezhetően hűsebb a levegő. Anglia több pontján 30, 31 fokos volt a meleg, ami ottani mércével nézve még júliusban is igen szokatlan. A brit gyerekek most még iskolába járnak, a nyári szünet számukra majd csak szerdán kezdődik, de a szakemberek szerint "megvárja" őket a strandidő: az előrejelzések alapján hosszú hőhullámra kell felkészülniük a lakosoknak.

Szerdától ugyan egy-két fokos hőmérséklet-csökkenéssel számolnak a meteorológusok, de nagy valószínűséggel még legalább egy hétig az átlagosnál jóval melegebb napok következnek. A legmelegebb a déli és a keleti partok mentén várható, Londonban is tartósan 27-29 fokra áll be a délutáni hőmérséklet, és még az északi részeken is 25 fok körül maradnak a csúcsértékek. 

Az orvosok is minden lehetséges fórumon a rendkívüli meleg veszélyeire hívják fel a figyelmet: a már korábban kiadott, a hőség rizikófaktorait és a különösen veszélyeztetett csoportokat (idősek, szívbetegek, stb.) tartalmazó felhívások, tájékoztatók mellett most már a tartósan a térségben uralkodó, szokatlanul magas légnyomásértékek (1025-1026 hPa) miatt is riadót fújtak. Mivel még legalább egy hétig ilyen magas légnyomás várható, a hőséggel társulva már nem csak a keringési rendszer betegségeivel élők, hanem az egészséges szervezetűek is komoly megterhelésnek lesznek kitéve.

Brighton tengerpartja szombaton

Forrás: telegraph.co.uk
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat