2018. szeptember 24., Gellért

Éjszakai melegedés?


ICI Interaktív Zrt. - 2014. január 12., vasárnap, 16:18

Gyorsan átvonult hazánk felett az a hidegfront, ami a napsütés mellett többfelé erős, viharos szelet is hozott.

Éjjel északnyugat felől egy hidegfront haladt át felettünk, ami csapadékot ugyan nem hozott, de a szombathoz képest igencsak megváltoztatta az időt. Akkor sokfelé erősen felhős volt az ég, mérséklet légmozgás volt jellemző - majd a hidegfront felszaggatta a felhőzetet, és mögötte a szél is sokfelé megerősödött.

Mindez igen látványos dologgal párosult: a szél megerősödésével egy időben extrém módon megugrott a hőmérséklet is. Az ICI Interaktív Meteorológia Budapesten, a XVIII. kerületben kihelyezett mérőműszere is érdekes dolgokat regisztrált: a mérsékelt délnyugati szél hirtelen északnyugatira fordult és megerősödött, ezzel párhuzamosan pedig rövid idő alatt átmenetileg 4,5 fokot melegedett a levegő - mindezt az éjszaka közepén!

Az ICI Interaktív Meteorológia Pestszentlőrincen (XVIII. kerület) kihelyezett mérőműszerének hőmérője által regisztrált hőmérsékletek

Gyors, intenzív melegedés zajlott közvetlenül a frontátvonulás előtt

A fenti grafikonhoz nagyon hasonló a bakonycsernyei állomásunk által mért hőmérséklet-menet is

Ezen kívül számos más esetben hasonló jelenség zajlott (pl. a Balaton környékén is)

Hasonló jelenség zajlott a Dunántúl nagyobb részén az ICI Meteorológia mérései szerint. Az események magyarázata abban van, hogy mindaddig a legnyugatabi tájakon igen enyhe volt az idő (Mosonmagyaróváron például hajnali 2-kor is +9 fokot mértünk), és a szél ezt a meleg levegőt tolta maga előtt. Aztán a hidegfront mögött már a hűvösebb, de az évszakhoz képest egyáltalán nem hideg légtömegek is megérkeztek a térségünkbe.

Napközben a front mögött egészen délutánig élénk, erős északnyugati szél volt jellemző, Gárdonyban például 72 km/órás, azaz viharos erősségű legnagyobb széllökést mértünk, de a fővárosban is regisztráltunk 56-47 km/órásat.

Hétfőre megnyugszik az idő, a leálló légmozgás miatt azonban igencsak hidegen, sokfelé fagyosan fog indulni a hét!
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat