2020. február 26., Géza

Egyre rosszabb a helyzet Közép-Amerikában


ICI Interaktív Zrt. - 2011. október 18., kedd, 08:41

Már több mint 80 ember halt meg a heves esőzéseket követő áradásokban és földcsuszamlásokban.

A napokban két trópusi ciklon is elérte a Közép-Amerikai térséget, nagy mennyiségű csapadékot zúdítva a térség számos országára. A katasztrófa El Salvadort érintette leginkább: ott a hivatalos adatok szerint 32 ember vesztette életét, és még többeket temetett alá a házuk a csuszamlások következtében. Guatemalában 28, Hondurasban 13, Nicaraguában 8 életet követelt a természeti csapás. Az áradások autópályákat mostak el, településeket zártak körbe, és sokan elvesztették az otthonaikat is - az ENSZ becslése szerint mintegy 100 ezer embert érintett a természeti csapás. A vidék különböző részein még most is szakadatlanul ömlik az eső - félő, hogy a helyzet rosszabbodni fog.

El Salvadorban rekord mennyiségű, 1200 mm eső esett néhány nap leforgása alatt: ez a korábbi, 1998-as Mitch hurrikánból hullott csapadékmennyiséget múlta felül.

Nemzetközi segítség is érkezett El Salvadorba: Spanyolország például 20 ezer tonna segélyszállítmányt küld, sátrakkal, higiéniai eszközökkel.

A ciklonok (a múlt heti Jova hurrikán után) már elérték Mexikó délkeleti részét is, és tovább folytatják útjukat a szárazföld belseje felé a következő napokban. Szerencsére azonban fokozatosan veszítenek erejükből, és nagy valószínűséggel már nem okoznak az eddig tapasztalthoz hasonló mértékű károkat.

Az ENSZ a Közép-Amerikai régiót korábban a klímaváltozással leginkább sújtott területek közé sorolta.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat