2020. február 29., Elemér

Egymást váltják a trópusi ciklonok Ausztrália közelében


ICI Interaktív Zrt. - 2011. február 21., hétfő, 12:46

A Csendes-óceán déli medencéjében egymást érik a trópusi ciklonok. Jelenleg három aktív rendszer figyelhető meg.

Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott Ausztrália északi és nyugati területein, két trópusi ciklonnak köszönhetően. Darwint az ereje tejében lévő, Carlos névre keresztelt trópusi vihar áztatta el, négy nap alatt 684 milliméter csapadék hullott a városban. A sok eső és az erős szél miatt Darwin repülőterét is le kellett zárni. A térségben komoly árvízveszély alakult ki, a hatóságok folyamatosan figyelik a gátakat, hogy időben tudják értesíteni a lakosságot. Habár a Carlos már gyengülőben van, az ausztrál meteorológiai szolgálat munkatársai arra figyelmeztetnek, hogy az Ausztrália partjai mentén haladó vihar, a nyílt tengerfelszín fölé érve újra megerősödhet, és komoly problémákat okozhat az ország nyugati felében lévő bánya-vidékeken.

A Csendes-óceán másik trópusi vihara a Dianne nevet viseli. Az alacsony nyomású rendszer már napok óta ciklonná erősödve örvénylik az óceán felett. A legerősebb széllökések a Dianneben elérik a 148 kilométer/órát. Az előrejelzések szerint a trópusi ciklon várhatóan nem érint szárazföldet, de hatására Ausztrália nyugati partjai mentén is esősebb és szelesebb az idő.

A Dianne az idei szezon ötödik trópusi ciklonja Ausztrália közelében. Az eddigi legerősebb trópusi képződmény, a Yasi volt, ami még a hónap elején okozott óriási károkat Queensland térségében, ahol a szélsőséges időjárás miatt 35 ember vesztette életét.

A harmadik aktív trópusi ciklon az Atu nevet viseli. A legfrissebb mérések szerint az alacsony nyomású rendszer ma reggelre a Saffir-Simpson skála szerinti IV-es erősségű trópusi ciklonná erősödött. Az átlagos szélsebesség a ciklonban meghaladja a 210 kilométer/órát, a legerősebb széllökések pedig megközelítik a 260 kilométer/órát. Az előrejelzések szerint az Atu csak kisebb szigeteket érint a következő napokban és a hét vége felé megközelíti Új-Zéland északi szigetét is.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat