2018. augusztus 17., Jácint

Egymást követik a viharciklonok az Atlanti-óceánon és Nyugat-Európában


ICI Interaktív Zrt. - 2011. december 11., vasárnap, 15:22

Az Atlanti-óceán felett kialakult markáns ciklonban örvénylő légtömegek hatására egymást követik a viharos időjárást okozó frontok a Brit-szigeteknél és Nyugat-Európában.

Hatalmas kiterjedésű, több középpontú markáns ciklon alakult ki az Atlanti-óceán felett, melyben a nedves, általában enyhe légtömegek nagy sebességgel örvénylenek az óramutató járásával ellenkező irányban.  Ennek az örvénylő mozgásnak az a következménye, hogy a ciklon mély középpontja, melyben a légnyomás 950 hPa körüli értékre süllyedt, alig változtatja a helyzetét Izland és a Brit-szigetek között.

Emellett a ciklon középpontja körül nagy nyomáskülönbség alakult ki, és rendkívüli módon összesűrűsödtek az izobárok (az azonos nyomású helyeket összekötő görbék) is. Ilyen időjárási helyzetben egymás után keletkeznek a frontok az Atlanti-óceán felett, melyek aztán nagy sebességgel robognak tovább először a Brit-szigetek, majd Nyugat-Európa, végül a Skandináv-félsziget irányába. Az említett területeken ezért a következő napokban gyakran fokozódik erősen viharossá a szél.

A soron következő viharobjektum hétfőn éri el a Brit-szigetek és Észak-Franciaország térségét, melyben a legerősebb széllökések a 100-120 km/órás sebességet is elérhetik. Ilyen erősségű légmozgás már komoly veszélyeket is rejt magában, hiszen a szél fákat tépázhat meg, ágakat törhet le, magasra korbácsolhatja a tenger hullámait, és így a hajókat is veszélybe sodorhatja. Megrongálódhat az épületek tetőszerkezete, és károk keletkezhetnek a magasfeszültségű távvezetékeben is.

Az említett ciklon frontjai közül több is, bár kissé legyengülve, de eléri a Kárpát-medence térségét is, ezért nálunk is felhős, csapadékos, szeles időjárásra van kilátás az előttünk álló napokban.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat