2020. február 26., Géza

Egymást érik a tájfunok a Fülöp-szigeteknél


ICI Interaktív Zrt. - 2009. május 6., szerda, 12:52

A Fülöp-szigetek térségében szinte egymást érik a trópusi ciklonok. A hétvégén pusztító, Kujira nevet viselő tájfun után csütörtökön újabb vihar éri el a szigetország északi részét. A Chan-Hom az előrejelzések szerint sokfelé okoz majd kiadós esőzéseket és áradásokat.

A Csendes-óceán térségében, a Fülöp-szigetek közvetlen közelében május 2-án jelent meg egy trópusi depresszió. A gyorsan fejlődő alacsonynyomású képződmény hétfő délutánra a trópusi ciklonok osztályozásához használt, ötfokozatú Saffir-Simpson skála szerinti III-as erősségű tájfunná erősödött. A Kujira névre keresztelt tájfunban kedden mérték a legerősebb szeleket, amikor is az átlagos szélsebesség elérte a 194 km/órát, a széllökések pedig meghaladták a 240 km/órát. A tájfun szerdára kicsit vesztett erejéből, de még mindig pusztító erővel bír, a széllökések még mindig nagyon erősek, 230 km/óra fölöttiek.

A Kujira tájfun okozta heves esőzések a hétvégén többfelé okoztak áradásokat, földcsuszamlásokat a Fülöp-szigetek délkeleti részénél elhelyezkedő Bicol térségében. A szombaton és vasárnap lehullott csapadék mennyisége többfelé meghaladta a 100 millimétert. A Fülöp-szigetek kormányának tájékoztatása szerint az áradások és földcsuszamlások összesen 28 ember életét követelték, és 54 ezren vesztették el otthonukat.

A Kujira északkelet felé mozogva folyamatosan távolodik a szigetországtól, de nyomában máris egy újabb tájfun érkezik.

A Dél-kínai-tenger felett május 3-án alakult ki a Chan-Hom nevet viselő trópusi vihar, amely az előrejelzések szerint csütörtökön reggel eléri a Fülöp-szigetek északi részét. Habár a vihar még viszonylag messze, 700 kilométerre van Luzontól, már most is sokfelé fordul elő felhőszakadás a térségben, ezért a hatóságok újabb áradásoktól tartanak a térségben.

A hét végére várhatóan mindkét vihar lecsendesedik, így a viharos napok után nyugodtabb időjárás köszönt a Fülöp-szigetek lakóira.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat