2018. augusztus 17., Jácint

Egy óra alatt tíz fok csökkenés - így vonult a hidegfront


ICI Interaktív Zrt. - 2011. szeptember 19., hétfő, 14:42

A nyugati határszélen már hétfőn is kiadós csapadék hullott, sokfelé azonban szárazon megy át a front. A front érkezésekor hirtelen hűlt le a levegő.

Még háromnegyed kilenckor is több mint 16 fok különbség volt az országban. Szentgotthárdon - ahol addigra már 26 mm csapadék hullott - csupán 9 fokot mértek, miközben a Tiszántúlon a nyári estén helyenként még mindig 25 fokot mutatott a hőmérő. A nyugati megyékben jelentős eső hullott, és ott kedden újabb nagy csapadék várható.

Budapesten fél hét és fél nyolc között tíz fokot csökkent a hőmérséklet, az időjárás gyorsan átváltott a nyárból a télbe. A front vonulását záporeső és viharos széllökés követte.


Kora este érkezett meg a fővárosba a hidegfront (idojaras.hu videó)

Pest megye északi részén eső nélkül is 11 fokot csökkent ugyanezen idő alatt a hőmérséklet. A nyugati határszélen helyenként már 20 mm eső hullott. Keleten sokfelé nem várható eső, folytatódik a szárazság.

A csapadéksáv fél hétkor megközelítette a fővárost, a frontzónában 10 kilométeren belül 10-12 fokos hőmérsékleti különbség tapasztalható. Záporeső, zivatar egyaránt előfordul. A Dunántúlon már vastagon kell öltözni, a nyugati határszélen csupán 11 fok van.


Intenzív csapadéksáv vonul át a Bakonyon késő délután (idojaras.hu videó)

A mediterrán ciklon hidegfrontjának felhőzete kots délután elérte a nyugati és délnyugati határvidéket, a horvát határ mentén zivatarok is előfordultak.

Az esti órákban a csapadékzóna már átlépi a Duna vonalát is, és a középső tájakon is egyre többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar. A frontrendszer még holnap is meghatározza időjárásunkat, csupán az északkeleti megyéket kerüli el, ahol időnként ugyan megnövekszik a felhőzet, de száraz és nyáriasan meleg marad az idő. A nyugati országrészben kiadós csapadék ígérkezik, de kedd estére már a legtöbb helyen megszűnik a csapadék.

Óriási volt a hőmérséklet-különbség

Hétfőn miközben az Alföldön még tombolt a nyár, hiszen többfelé 30 fok fölé melegedett a levegő, a nyugati határszélen már az ősz kopogtatott. Itt ugyanis helyenként csupán 14 fok körül tetőzött a maximum. Mérőműszereink szerint 15:30-kor, míg Fertőszentmiklóson mindössze 13,8 fokot mutatott a hőmérő, a Körös partján fekvő Békésszentandráson a 32,1 fokot is elérte a higanyszál.

A kettősség holnap is megmarad, de valamelyest mérséklődik. A naposabb északkeleti tájakon 25, 27 fok várható, míg a tartósan borús, csapadékos nyugati területeken alig 15 fokra lehet számítani.

Ráadásul, a szél is egyre többfelé megerősödik, a Dunántúlon viharos lökések is lehetnek.


Pécs, 2011.09.19. 14:00-16:00 (Időjárás.hu videó)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat