2018. szeptember 20., Friderika

Egy nappal később tetőzhet a Duna hazánkban


ICI Interaktív Zrt. - 2013. június 24., hétfő, 12:27

A legfrissebb előrejelzések szerint egy nappal később érheti el a legmagasabb vízszintet a Duna a magyarországi szakaszokon. Ezen kívül északkeleten már hegyi patakok is áradnak.

Pozsonynál a Morva és a Duna is árad, utóbbi vízszintje egy nap alatt 120 cm-t emelkedett. Magyarországon is folyik az árvízi védekezés, továbbra is történelmi csúcson várják a tetőzést a szakemberek. Az eddig előre jelzettekhez képest lassabban vonulhat le az ár, így mostani számítások szerint a Szigetközben június 8-án, Budapesten június 10-én, hétfőn lehet a legmagasabb a vízszint. A fővárosban várhatóan 875 cm magasan áll majd ekkor a Duna, ami 15 cm-rel magasabb az eddig valaha mért rekord szinttől. Szerdán reggel a fővárosban 664 cm-es vízszintet mértek, és az alsó rakpartok már le vannak zárva, a következő napokban pedig további forgalomkorlátozások várhatóak.

Hazánkban jelenleg 191 km-en van rendkívüli készültségi fokozat, és sokfelé, például már Százhalombattánál is  harmadfokúra emelkedett a készültségi szintet. Az osztrák főváros vízügyi igazgatóságának közleménye szerint Bécsnél szerda reggel már tetőzött a Duna, akkor 793 cm-t mértek, vagyis ott is rekord született: a 2002-es 789 cm-t haladta túl a vízszint.

Németországban közben az Elba árad, Csehország felől nagy víztömeg indult meg az ország felé. Közben itt a Duna vízszintje folyamatosan apad, és megkezdődött a károk helyreállítása és a takarítás is.

Magyarországon a Zemplénben hegyi patakok mellett is védekezni kell, falvakat veszélyeztet a víz. Ennek oka, hogy a patakok vízgyűjtőjén az elmúlt napokban hosszan tartó, kiadós esőzések és felhőszakadások is voltak, amik úgynevezett "villámárvizet" gerjesztettek a vízfolyásokon.

Komjáthy Eszter fotója az áradó Dunáról Budapestnél, június 4-én délután készült
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat