2018. szeptember 21., Máté

Egy nap nyár után szél, lehűlés és záporok érkeznek


ICI Interaktív Zrt. - 2011. április 6., szerda, 12:29

Csütörtökön már a nyár elejét idézik a csúcsértékek, de a szél fokozatosan erősödik, és este egy markáns hidegfront érkezik. Hétvégén napos, de szeles idő lesz.

Április első napjaiban igen változékonyan alakul az időjárás a Kárpát-medencében. Egy hidegfront hétfő éjjel már átrobogott térségünk felett, ami mögött mintegy 6-7 fokkal esett vissza a hőmérséklet. A lehűlés azonban csak átmenetinek bizonyult, a hét közepén erőteljesen melegszik az idő. Ma a csúcsérték helyenként ismét elérheti a 20 fokot, míg csütörtökön már sokfelé a júniusban megszokott 23-25 fokot mérhetünk, de helyenként akár 26 fokig is emelkedhet a hőmérséklet. Különösen a Dunántúlon lesz kora nyári hangulata az időnek, bár a szél estig fokozatosan erősödik, zavaró lehet.

Az ilyen erőteljes melegedés nem szokatlan áprilisban, hiszen a havi országos hőmérsékleti rekordok 26, 33 fok között mozognak. Az április 7-ére vonatkozó abszolút maximumot 1986-ban, Körösszakálon mérték, ahol ezen a napon 28,5 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála. A budapesti rekord ugyanebből az évből származik: 26,1 fok.

A nyárias hőmérsékletek azonban csak egy napra köszöntenek be, hiszen az esti órákban egy újabb, a hét elejinél markánsabb hidegfront érkezik. A felhősödés mellett záporok, zivatarok alakulnak ki, időnként viharossá fokozódik a szél, és 8-10 fokos lehűlés veszi kezdetét. A hétvégén, bár alapvetően napos időre van kilátás, és csak egy-egy zápor fordulhat elő, kellemetlen szélre kell számítani, ami csökkenti a hőérzetet. Az éjszakák pedig igen hideggé válnak: vasárnap hajnalban többfelé fagypont közelébe hűl a levegő.

A folytatásban is marad a hullámzó idő: a hét elején ismét elérhetjük a 20 fokot, de az előrejelzések szerint kedden újabb hidegbetörés valószínűsíthető.

Ez a változékonyság a szervezetet is megviseli, különösen a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők tudnak nehezen alkalmazkodni a gyors hőingásokhoz, míg a hidegbetörések az ízületi fájdalmakat erősítik fel. Az orvosmeteorológiai előrejelzésekről, tanácsokról bővebben itt olvashat.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat