2020. január 21., Ágnes

Los páramos, a természetes árvízvédelmi rendszer

A nagy tengerszint feletti magasságokban a természetes árvízvédelmi művek szabályozzák a kolumbiai városokban élők millióinak vízellátását.


Jégbe zárt tudás

Ha több ezer évet visszautazhatnák az időben, akkor megbizonyosodhatnánk arról, hogy Földünk éghajlata folyamatosan változik. Mivel erre a tudomány nem képes, ezért maradnak a közvetett bizonyítékok. Lássuk, milyen úton-módon utaznak az időben a tudósok!


Klímaváltozás – Mely országok a leginkább érintettek?

Egy tanulmány látott napvilágot a napokban, mely rámutat, hogy mely államokat fenyegeti leginkább a globális felmelegedés hatása.


Az éghajlatváltozás újabb hatásai

A napokban egy, a Nature Climate Change hasábjain megjelent tanulmány szerint az eddig ismert hatásokon kívül a fajok méretének csökkenését is okozhatja a klímaváltozás.


Kanada GDP-jének csökkenésében is megmutatkozik az éghajlatváltozás

A szövetségi állam gazdaságáért felelős vezető testületek becslése szerint mintegy évi 5 milliárd kanadai dollár kárt okoztak az elmúlt időszakban az ország klímájában bekövetkezett változások.


Az óceáni sótartalomról készített térképet a NASA

Nyilvánosságra hozta a NASA az Aquarius műhold által az óceáni sótartalomról készített térképet. A tengeri sótartalom pontosabb ismeretében a tudósok a klímaváltozás fontos kérdéseinek tisztázását remélik.


Tömeges kihalás fenyegeti az óceáni élővilágot

Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy bolygónk történetének hatodik kihalási eseménye felé tart, ami az óceánokat kiemelten fenyegeti.


Megnyílt Szentendrén a III. Magyarországi Klímacsúcs

Szentendrén megkezdődött a III. Magyar Klímacsúcs szakmai konferencia, melyen a résztvevők a hazai környezetvédelem aktuális problémáit tekintik át.


2010 az eddigi legmelegebb év holtversenyben

2010 globális átlaghőmérséklete beállította az eddigi legmelegebb év, 2005 hőmérsékleti rekordját.