2019. augusztus 21., Sámuel

Didergős lesz a hét első hajnala


ICI Interaktív Zrt. - 2012. január 15., vasárnap, 13:27

Ahogy lassan nyugalomba kerül a Kárpát-medencébe beszivárgott sarki levegő, úgy erősödik a lehűlés. Didergős éjszaka előtt állunk.

A péntek óta a Kárpát-medencébe beszivárgott sarkvidéki levegő a hét elején igazán kopogós hideget eredményez. Hétfő hajnalban a derült, szélcsendes tájakon, főként az Északi-középhegység fagyzugos völgyeiben több helyen -10 fok alá hűlhet a levegő - erre Zabaron már vasárnapra virradóan is sor került (OMSz adatok). Emellett az ország nagy részén lehet -5 fok alatti fagyokra számítani, a főváros térségében is várhatóan ilyen mélyre süllyed a hőmérséklet. Erős fagy várható a Nyírségben, de helyenként az Alpokalján és a Duna-Tisza közén is.

Hasonló hidegre van kilátás kedd hajnalban is, bár ekkor várhatóan szeszélyesebb lesz a hőmérsékleti eloszlás, hiszen éjszaka egy melegfront felhő- és csapadékzónája éri el a Kárpát-medencét, ami jelentősen befolyásolja a lehűlés mértékét.

A januárra vonatkozó napi országos minimum rekordok egyébként általában -22, -28 fok között alakulnak, de volt már példa -34,1 fokos hidegre is. Ezt Baján mérték 1942-ben. Minden idők leghidegebb reggelére pedig Miskolc-Görömbölytapolcán került sor, amikor 1940. február 16-án -35 fokos fagyra ébredtek a helyiek.

A hét második felében is fagyosak maradnak az éjszakák, de enyhülés veszi kezdetét, ez pedig mind a minimum, mind a maximum hőmérsékleteken érződik majd. Ugyanakkor egyfajta kettőség alakulhat ki az országban, amennyiben az ország északkeleti felén a jelenlegi számításoknak megfelelően megreked a hideg légtömeg, miközben délnyugatra enyhébb levegő tud beáramolni. Így, míg északkeleten továbbra is csupán fagypont körül ígérkeznek a maximumok, délnyugaton 5, 6 fokokra is lehet számítani - ami 2-3 fokkal haladja meg az évszakos átlagot.

Noha a meteorológiai tél már másfél hónapja beköszöntött, eddig meglehetősen enyhén alakult az időjárás. Ezt az is bizonyítja, hogy a vasárnap (január 15.) hajnalt leszámítva, december elseje óta mindösszesen egy alkalommal (december 21-ére virradóan) fordultak elő az országban -10 fok alatti fagyok, de akkor több helyen is. Az évszak eddig a hó kedvelőit sem kényeztette el, az előttünk álló héten azonban több alkalommal is havazhat, azonban ennek területi eloszlása, mennyisége és tartóssága még bizonytalan.

Havas tájkép Tapolcán vasárnap reggel (idojaras.hu kamera):

A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat