2018. szeptember 20., Friderika

Csípősek a hajnalok a völgyekben


ICI Interaktív Zrt. - 2013. szeptember 23., hétfő, 15:30

Egy anticiklon hatására több napon keresztül napos, kellemes idő jellemzi időjárásunkat, aminek azonban hátulütője is akad: reggelente akár 5 fok alá is lehűlhet a levegő.

Keddtől tartósan naposra és csapadékmentesre fordult időjárásunk, délután késő nyáriasan magas hőmérsékletek jellemzőek országszerte. Az egyre hosszabb éjszakák és az egyre alacsonyabb napállás hatására azonban reggelente már jobban fel kell öltözni, igen alacsony minimumhőmérsékletek jellemzik a hajnalokat. 

Jellemzően napnyugtáig 20 foknál is melegebb a levegő, alkonyatkor azonban gyors lehűlés kezdődik. Különösen a hegyvidékek völgyeire igaz ez, amik alján a nyugalomba jutott légtömeg a felhőmentes idő hatására egyre hidegebbé válik. 

A Mátra és a Bükk között található Tarnaleleszen például szerdán reggel csupán 4,5 fokot regisztrált az ICI Interaktív Zrt. kihelyezett műszere, annak ellenére, hogy délután 4 órakor még 25 foknál is melegebb volt. Naplemente környékén átlagosan fél fokot hűlt a levegő 10 percenként, ezt követően azonban akadt olyan 10 perc, amikor is majdnem 2 fokot csökkent a hőmérséklet negyed órán belül. Aznap este ismét megismétlődött az intenzív lehűlés, azonban felhők érkeztek az éjszaka második felében, amik megakadályozták a hasonlóan alacsony minimum elérését: 6,3 fok lett a vége.

Egészen a hét legvégéig ilyen nagy napi hőingásokra számíthatunk, ami már menthetetlenül az ősz beköszöntét jelzi. A hivatalos rekordok ez idő tájt már jellemzően +1 fok alatt szóródnak, megdöntésükre a hét végéig csak kis esély van: szombaton ébredhetünk a legcsípősebb reggelre.

A légköri folyamatok szervezetünkre is hatást gyakorolnak, erről bővebben a Meteo Klinika oldalán lehet tájékozódni. 

Az ICI Interaktív Meteorológia Tarnaleleszen kihelyezett mérőállomása által kedden regisztrált napi hőmérsékleti menet grafikonja 

Este 7 óra után szinte "zuhanni" kezdett a hőmérséklet

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat