2020. január 26., Vanda

Csendes-óceáni körkép


ICI Interaktív Zrt. - 2013. január 23., szerda, 14:32

Míg itthon arra kell számítanunk, hogy hűvösebbre fordul az idő, addig a déli féltekén éppen tombol a nyár. A meleg miatt a tengerfelszín hőmérséklete már többfelé régen átlépte a 26 fokos küszöböt.

A kutatások szerint a 26 fokos tengerfelszín-hőmérséklet alapvetően szükséges a trópusi ciklonok kialakulásához, és minél melegebb a tengerfelszín, annál nagyobb valószínűséggel keletkeznek ezek a veszélyes, olykor hatalmas pusztítással járó légköri képződmények.

A napi tengerfelszín-hőmérsékleti adatok az Egyesült Államok adatpolitikájának köszönhetően naprakészen elérhetők az interneten. Ezek a térképek a bóják, hajók és műholdak által a legutóbbi 24 órában mért adatokból készülnek.

Forrás: http://polar.ncep.noaa.gov

Az északi és déli pólusok közelében láthatjuk, hogy a tengerfelszín hőmérséklete -1,5 fok alatti, ez az óceán sótartalmából adódóan még nem szilárd halmazállapotú, tehát ez még nem jégpáncél. Hatalmas különbség van a pólusok és az Egyenlítő térsége között, ez utóbbi közelében (Ausztrália északi partjainál, Pápua Új-Guinea térségében) a tengerfelszín hőmérséklete meghaladja a 30 fokot.

A fentiek miatt tehát nem is olyan meglepő, hogy a Meteorológiai Világszervezet megfigyelései szerint jelenleg két „trópusi ciklon"pusztít a Csendes-óceán térségében, és még közel 20 olyan térség van, ahol nagy a valószínűsége továbbiak kialakulásának. Az egyik „trópusi ciklon"a Peta, ami Ausztrália északi partjainak a közelében pusztít, a másik pedig a Garry, ami jelenleg Szamoa térségében található.

Az elmúlt néhány órában a Peta névre keresztelt 1-es fokozatú trópusi ciklon Pilbaránál elérte Ausztrália partvonalát, a számítások szerint a szerdai nap folyamán trópusi depresszióvá gyengül majd. A ciklon középpontjához közel 100 km/h széllökések várhatók, a heves esőzések pedig árvízhelyzetet idézhetnek elő.

A képeken a Peta nevű vihar előrejelzését láthatjuk, bal oldalon még a 10 órakor, jobb oldalon a jelenleg érvényes előrejelzés.

A műholdkép a Garry„trópusi ciklont" örökíti meg, ami a Fidzsi-szigetek térségében alakult ki, jelenleg kelet felé halad. Szélsebességének megfelelően folyamatosan változik besorolása, jelenleg a trópusi vihar kategóriába sorolják, de az előrejelzések szerint várható, hogy visszaerősödik 1-es kategóriájú trópusi ciklonná.

A képen a Garry útjának és erősségének előrejelzése látható, körülbelül 3-4 nap múlva ismét eléri a trópusi ciklon kategóriát. Jelenleg Szamoa és Amerikai Szamoa térségében pusztít.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat