2020. február 20.,

Egymást érik a Tájfunok a Távol-keleten

Amíg az Atlanti-térségben „pang” a hurrikánszezon, addig a Csendes-óceán keleti medencéjében szinte hetente keletkezik egy új tájfun, amely a távol-keleti partokat elérve hétről-hétre veszélyezteti az ott élőket.


Csendes-óceáni körkép

Míg itthon arra kell számítanunk, hogy hűvösebbre fordul az idő, addig a déli féltekén éppen tombol a nyár. A meleg miatt a tengerfelszín hőmérséklete már többfelé régen átlépte a 26 fokos küszöböt.


Erős tájfun tart a Fülöp-szigetek felé

Viszonylag későn alakult ki a Bopha trópusi ciklon a csendes-óceáni térségben, amely hirtelen erős tájfunná fejlődött, és a Fülöp-szigetek felé tart.


Kármán-örvény és glória a Csendes-óceán felett

Június 20-án egy festői látványt örökített meg a NASA Aqua műholdja a Csendes-óceán felett. A stratocumulus felhőszőnyegen Kármán-örvények és glóriák alakultak ki. Műholdkép.


A hurrikánszezon hivatalos nyitónapján megjelent az első vihar

A Csendes-óceán keleti medencéjében hivatalosan május 15-én veszi kezdetét a hurrikánszezon. A mai napon pedig ki is fejlődött az első trópusi vihar a térségben.


Gyönyörű szigetcsoport tűnhet el az óceánban

Köztudott, hogy a globális felmelegedés hatására emelkedik a világóceánok szintje – így rengeteg természeti csodát nyelhet el a hullámtenger.


Műholdképen a Kenneth hurrikán

Egy második fokozatú hurrikán képződött a Csendes-óceán keleti medencéjében, több száz kilométerre Észak-Amerika partjaitól.


A Jova után Irwin közeledik Mexikóhoz

160 kilométer/órás széllel tombol a Jova hurrikán a mexikói partvidéken, kiadós csapadékot zúdítva a szárazföldre. Nyomában az Irwin névre keresztelt trópusi vihar is a szárazföld felé tart.


Az óceáni sótartalomról készített térképet a NASA

Nyilvánosságra hozta a NASA az Aquarius műhold által az óceáni sótartalomról készített térképet. A tengeri sótartalom pontosabb ismeretében a tudósok a klímaváltozás fontos kérdéseinek tisztázását remélik.


Tájfun és trópusi vihar Japán partjainál

Alig hogy elhalad Japán partjai mentén egy tájfun, dél felől egy trópusi vihar fenyegeti a szigetországot.