2019. december 6., Miklós

Csapadékos szombat: eső, havas eső, ónos eső, hó


ICI Interaktív Zrt. - 2012. december 14., péntek, 14:23

Szombaton délnyugat felől csapadék érkezik, melynek halmazállapota időben és térben igencsak változatosnak, a mennyisége azonban országszerte jelentősnek ígérkezik.

Már pénteken erőteljes melegedés zajlott a magasabb légrétegekben, de ekkor még nem érkezett nedves léghullám az enyhébb légtömegekkel. Szombaton reggeltől azonban délnyugat felől egyre többfelé számíthatunk csapadékra, vasárnap délig többfelé jelentős mennyiségre van kilátás. Mivel éppen hazánk fölött húzódik majd a pozitív és a negatív légrétegeket elválasztó határvonal, így a halmazállapot tekintetében több helyen csak tizedfokok dönthetnek majd. 

A legvalószínűbb "forgatókönyv" szerint a reggeli órákban a Dunántúl magasabban fekvő részein és a középső országrészben még lehet átmenetileg ónos eső (hiszen a fagyott talajra érkezhetnek a túlhűlt vízcseppek - melyek a leérkezéskor egy pillanat alatt "kifagynak"), néhol esetleg havas eső, majd a nap folyamán ezeken a helyeken és az Alföld nagy részén már az eső lesz jellemző. Az Északi-középhegységben és északkeleten kezdetben havazással indulhat a csapadéktevékenység, ami egyre több helyen vált át havas esőbe, ónos esőbe. Errefelé az ónos eső hosszabb ideig is jellemző lehet, így rendkívüli mértékben fokozódik a balesetveszély! Néhol fagyott eső is lehet: a fagyott eső akkor keletkezik, amikor a magasban hamarabb emelkedik fagypont fölé a légréteg hőmérséklete mint az alacsonyabb szinteken, így az esőként "elinduló" vízcsepp esés közben megfagy. A legészakabbi részeken pedig akár tartós, intenzív havazás is kialakulhat, és ha elég későn vált át folyékonyba a halmazállapot, akkor akár 15 cm-t meghaladó friss hó is lehullhat egyes körzetekben.

A hétvégén a Kárpát-medence nagy részén sok csapadékra van kilátás, folyamatos, erős intenzitással. Kellemetlen lesz tehát a komfortérzet, sőt, a Kisalföldön és az Alföld déli felén gyakran meg is erősödik a déli szél, ezzel is rontva a hőérzetet.

Rosszak lesznek a közlekedés feltételei, így akinek nem muszáj, az inkább ne induljon útnak. Aki nem tudja elhalasztani pl. a karácsonyi nagybevásárlást, az fokozott óvatossággal közlekedjen, és mindenki vigyázzon az utakon!
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat