2018. szeptember 20., Friderika

Csapadékos hétvége


ICI Interaktív Zrt. - 2014. március 22., szombat, 20:30

Délnyugaton pénteken eleredt az eső, azóta pedig el sem állt. Iharosberényben 2 nap alatt 34 mm-t mértünk, februárban pedig már 127 mm csapadék hullott a településen!

Igencsak csapadékosan alakult a hét utolsó három napja hazánkban, a pénteki országos eső után szombaton és vasárnap is többfelé hullott csapadék - délnyugaton szinte el sem állt azóta.

A hétvégén a humánmeteorológiai helyzet jelentősen megterheli szervezetünket, erről részletesebben a Meteo Klinika honlapján lehet olvasni.

Pénteken délnyugat felől érkezett egy csapadékzóna, amelyből főleg a Dunántúlon és a középső tájakon esett eső, igaz, nem túl nagy mennyiségben: az ICI Interaktív Meteorológia pénteken 16:45-ig 1-6 milliméternyi csapadékot mért az országban. Szombaton keleten és délnyugaton várhatóan ennek a csapadékmennyiségnek a többszöröse fog lehullani.

Az ICI Interaktív Meteorológia által 2014. február 21-én pénteken, 16:45-ig mért csapadékösszegek. A lehullott mennyiség 1-6 milliméter.

Az ICI Interaktív Meteorológia iharosberényi webkamerájának 2014. február 21-én pénteken, 07:00 és 13:00 óra között készült filmje.

Szombaton aztán kevesebb helyen fordult elő eső, de országszerte erősen felhős, borult volt az ég. Északkeleten, illetve a Tiszántúlon viszont a nap nagy részében szükség volt az esernyőkre, hasonlóképpen délután a délnyugati határnál is. A Heves megyei Tarnaleleszen már délelőtt 5 mm csapadékot mértünk, Szentesen és Mórahalmon pedig 7 mm-t. Utóbbi kettő azért is örömteli, mert a délkeleti tájak eddig szinte egész februárban kimaradtak az égi áldás alól!

"Kavarogtak" a felhők szombaton a középső tájak felett is, itt azonban aznap nem esett jelentős eső

Az ICI Interaktív Meteorológia Budapest XVIII. kerületében kihelyezett mérőműszerének kamerafilmje szombat kora délutánról

Szombat este a Dunántúlon megerősödött a szél is, Fertőszentmiklóson kihelyezett mérőállomásunk szélmérője viharos közeli, 55 km/órás széllökést is regisztrált.

Vasárnap kora délutánig a Somogy megyei Iharosberényben már 34 mm-nél járt a kétnapos csapadékösszeg, ami több, mint a sok éves, egész februárra vonatkozó átlag! Februárban ugyanis 28, 30 mm körül van a havi mennyiség, ezt pedig most két nap alatt sikerült "túlszárnyalnia" a településnek. Ebben a hónapban pedig Iharosberény 127 mm-nél jár az ICI Interaktív Meteorológia mérései szerint!

Szintén nagyon sok eső esett Letenyén is, ott az eddigi 109 mm-hez most még 9 mm jött hozzá. Külön érdekesség, hogy hó csupán a hónap elején tudott hullani délnyugaton, a mért csapadék szinte végig folyékony halmazállapotban ért földet ebben a téli hónapban.

Nagykanizsán másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el (MTI).
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat