2018. július 22., Magdolna

Csaknem 20 fok különbség kelet és nyugat között


ICI Interaktív Zrt. - 2013. szeptember 3., kedd, 17:05

Késő délutánra az érkezett hidegfront hatására több mint 18 fokos eltérés alakult ki a nyugati és a keleti határszél között.

Habár Magyarország nem túl nagy kiterjedésű, azért egy-egy légköri front hatására markáns különbségek tudnak kialakulni az egyes országrészek között. A mai napon erős széllel egy hidegfront érte el térségünket északnyugat felől, mögötte pedig több fokkal hidegebb levegő áramlott a Kárpát-medencébe. A front eközben szinte maga előtt "tolta" a délről érkező melegebb légtömegeket, ennek köszönhetően éles határvonal rajzolta ki a lehűlést hozó képződmény útját.

Az ICI Interaktív Zrt. országszerte működteti a számos műszerből álló meteorológiai mérőállomás-hálózatát. Méréseink szerint kedd délután fél 5-re az északnyugati határszélen fekvő Ágfalva, valamint a délkeleti határ menti Battonya között 17,5 fokos hőmérséklet-különbség alakult ki! A differencia számszerűsítve még érdekesebb: amíg Ágfalván a kora őszt idéző felhős időben mindössze 18 fokot mutattak a hőmérők, addig Battonyán a múlt heti hőhullámban tapasztalt 35,5 fokos rekkenő hőség uralkodott.

Koraőszi hűvös és a hőhullámot idéző forróság egy időben az ICI Interaktív Meteorológia délután fél 5-ös hőtérképén - mindezt egy hidegfront okozta

Érdekesség, hogy Ágfalván reggel 7 órakor melegebb volt, mint délután 4-kor: a korai órán 19 foknál magasabb hőmérsékletet mértünk.

A front útját a szél is jelezte: Budapest XVIII. kerületében, Gödöllőn és Balatonfüreden erős, 48-50 km/órás széllökéseket is mértünk, míg Badacsonytomajon csaknem viharos, 58 km/órás lökést regisztráltunk. Szerdára országszerte visszaesik a hőmérséklet, borongósabbra fordul az idő, de a hétvégére ismét nyárias melegre van kilátás. 

Ágfalvára a lehűléssel együtt a felhők is megérkeztek
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat