2018. július 16., Valter

Csak a naptárban kezdődött meg a nyár


ICI Interaktív Zrt. - 2013. június 24., hétfő, 12:21

Szombaton beköszöntött a "meteorológiai nyár", a hőmérsékletek azonban nem igazodtak a naptárhoz - ahogyan egy éve sem. A jövő héten viszont már emelkedik a hőmérséklet.

A tavalyi tavaszról és a nyárról sokaknak minden bizonnyal a számtalan hőhullám jut az eszébe, most viszont többen a hűvös időre panaszkodnak. Meglepő lehet ennek fényében, hogy a hőmérsékletek tekintetében az elmúlt egy hónap szinte lemásolta a 2012-es tavasz-záró periódust.

Akkor szintén május elején volt a legmelegebb, hőhullám érkezett a hosszú hétvégére; idén azonban még a tavaly beállított melegrekordok is megdőltek a majálisok alatt. Most ugyan több fokkal hűvösebb van, mint az ilyenkor megszokott sokéves átlag (23, 24 fok), de nem volt ez másképp az elmúlt évben sem. Tavaly június elsején szintén 20 fok körül szóródtak a napi maximumok, ahogy tegnap is.

Az ICI Interaktív Zrt. mérőállomás-hálózatának hőtérképe június 1-én délután 2012-ben (fent) és 2013-ban (lent)

Alig van különbség, csupán a Dunántúlon lévő, záporok által elért részeken volt hűvösebb az idén a levegő

Hiba lenne azonban messzemenő következtetéseket levonni ezek alapján az előttünk álló nyár időjárására vonatkozóan. Ha másért nem, már csak azért is, mert például a csapadék teljesen más időbeli eloszlást és mennyiséget mutat. Amíg tavaly aszály uralta a tavaszt, az idén az ICI Interaktív Meteorológiai országszerte kihelyezett mérőműszerei közül országos átlagban már csaknem 90 mm eső esett - ez pedig majdnem kétszerese a megszokottnak.

A jövő héten lassan melegszik az idő, de megmarad annak változékony jellege is. Zápor, zivatar minden nap előfordulhat, de a hét végére már nyárias értékek jellemezhetik a délutánokat, és a reggelek is több fokot enyhülnek majd.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat