2018. szeptember 24., Gellért

Ciklon áztatta csütörtökön hazánkat


ICI Interaktív Zrt. - 2013. június 24., hétfő, 12:18

Rendkívül csapadékos május van mögöttünk, legutóbb éppen tegnap esett le rengeteg eső az ország nagy részén.

Menetrend szerűen érkezett meg csapadékzónájával a ciklon szerda este, ami éppen Magyarország felett "mélyült ki", azaz itt érte el legfejlettebb állapotát. Ennek megfelelően többfelé okozott kiadós mennyiségű esőt, ami zápor, zivatar, felhőszakadás formájában ért földet. A ciklon felhőzete egész nap itt örvénylett, kavargott a térségben, és sok települést több hullámban érte el a csapadéka. Közben időnként kisütött a nap is, sőt, délen és keleten több órás napsütés is jellemezte a délutánt. A Tiszántúlon és északkeleten viszont heves viharok is tomboltak, a beágyazott zivatargócokból rövid idő alatt tetemes mennyiségű eső zúdult koncentráltan egy adott településre. 

Az ICI Interaktív Meteorológia állomáshálózata által mért csapadékmennyiségek május 30-án, csütörtökön

Az ICI Interaktív Meteorológia az országszerte működtetett számos állomása közül nem egy mért egy nap alatt egy fél havi sokéves átlagnak megfelelő csapadékot, az egész május pedig sokfelé negyedéves mennyiségnél tart. Csütörtökön Aggteleken regisztráltuk a legtöbb esőt, 24 óra alatt 29 mm- t, ezen kívül keleten is több helyen meghaladta a 20 mm-t a lehulló csapadék.

Ellenkező irányba áramlottak a különböző magasságokban lévő felhők Gyöngyösön, miközben felettünk örvénylett a ciklon

Az ICI Interaktív Meteorológia mérőállomásának kamerafilmje

Összességében májusban Mórahalom már 148 (!) mm-nél jár, ez háromszorosa a sokéves havi átlagnak. Aggteleken 123, Bácsaláson 114, Pécsett 110, Salgótarjánban 100 mm csapadékot mértünk (azaz kétszer annyit, mint ebben a hónapban megszokott) . 

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat