2020. január 26., Vanda

Chantal, Eric és Soulik: három trópusi vihar tombol jelenleg bolygónkon


ICI Interaktív Zrt. - 2013. augusztus 1., csütörtök, 15:41

A hurrikánok és tájfunok szezonjának derekán vagyunk, jelenleg három időjárási képződmény is fejlődik a trópusi régióban.

A hurrikánszezon derekán három trópusi ciklon is kialakult a meleg óceáni vízfelszínek fölött: az egyik az atlanti térségben, a másik kettő pedig a Csendes-óceán fölött kavarog.

A Csendes-óceán keleti medencéjében kifejlődött trópusi vihar Eric névre hallgat. Mivel a haladási iránya nyugat-keleti, így Észak-Amerika nyugati partjaitól folyamatosan távolodik, ezért nem okoz károkat az épített környezetben.

A másik Csendes-óceáni trópusi ciklon Soulik névre lett keresztelve, a nyugati medencében fejlődött ki, és nemrég érte el a trópusi ciklon fokozatot. Az előrejelzések szerint csütörtökig várhatóan ez a vihar sem ér el lakott területet.

A legnagyobb figyelmet most az atlanti térségben kifejlődött Chantal kapja azért, mert várhatóan lakott területeket is érinthet a ciklon pályája.

Június közepétől egészen múlt vasárnapig nem fejlődött trópusi ciklon méretűvé egyik Atlanti-óceán fölött kialakuló alacsony nyomású képződmény sem. A Chantal viszont már a Kis-Antillák, többek között Barbados térséget fenyegeti. Jelenleg 65 km/órás szelek tombolnak a ciklonban, és ahogy egyre melegebb tengerfelszín fölé jut, úgy nyer egyre több nedvességet és energiát. A szigetek fölé érve akár jelentős károkat is okozhat a vihar a jelenlegi előrejelzések szerint. A hét közepére elérheti Kuba, Jamaica és Haiti térségét is, itt viszont már veszít erejéből, így várhatóan csak kisebb károk keletkezhetnek.

 

Radarfelvételen a Chantal nevű trópusi vihar (forrás: accuweather.com)

 

A cikk forrása: www.accuweather.com
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat