2018. szeptember 23., Tekla

Bemelegedett a Kárpát-medence


ICI Interaktív Zrt. - 2013. február 25., hétfő, 15:13

Az elmúlt napokban gyors melegedés zajlott, ami nyugaton kevésbé volt érezhető, de keleten ma már 16 fok is volt. Közben Európa nagy részén alig érte el az 5 fokot a hőmérséklet.

A hétvégén erőteljes melegedés vette kezdetét térségünkben, és szombat óta a Tiszántúlon egyre többfelé emelkedett 10 fok fölé a hőmérséklet. Hétfő délután az ICI Interaktív Meteorológia békéscsabai mérőállomásán már a 16 fokot is megközelítette a hőmérséklet, és csak a Dunántúl nyugati felén maradt 6, 7 fok alatt a csúcsérték, ahol az éjszaka képződött köd és nyirkosság tartósan megmaradt.

 

Hőmérséklet-eloszlás hétfő délután a Kárpát-medencében
(az ICI Interaktív Meteorológia állomáshálózatának és a környező állomások elérhető adatai)

 

A 10 fok feletti, márciust, helyenként már az április elejét idéző hőmérsékletekkel a Kárpát-medence keleti része Európa egyik legmelegebb területévé vált, ami hőtérképünkön is jól látszódik. Hétfő kora délután a kontinens nagy részén az 5 fokot sem érte el a hőmérséklet, többfelé havazott is. Ibéria és Olaszország északi vidékein is gyakran csak 1, 7 fokot mutattak a hőmérők, és hózáporokat jelentettek az észak-spanyolországi Bilbaóból és Avilesből, de havazott az észak-olasz Turinban is.

A Földközi-tenger délkeleti medencéjében azonban igen kellemes az idő, itt többfelé 20 fok körül alakult a hőmérséklet.

 

Hőmérséklet-eloszlás hétfő délután Európában

 

A nagy hőmérsékleti különbségeket egy hatalmas kiterjedésű mediterrán ciklonrendszer okozza, amelynek középpontja a Földközi-tenger nyugati medencéje felett örvénylik. Ennek hátoldalán hideg levegő árasztotta el Nyugat-Európát, míg előoldalán a meleg légtömegek előtt nyílt meg a tér.

A tavaszias idő a napokban is folytatódik a Kárpát-medencében, többfelé alakulnak 10 fok felett a csúcsértékek, ami az ilyenkor megszokottnál több fokkal enyhébb időt jelent. Péntek este egy hidegfront érkezhet majd, ami a hétvégre visszaveti a felmelegedést, de csak az évszakos átlag köré. Ugyanakkor a front mögött hózáporok is előfordulhatnak, péntektől pedig várhatóan ismét egyre többfelé megjelennek majd a hajnali fagyok.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat