2020. február 29., Elemér

Jeges ár és belvízveszély a Tiszán

Megbosszúlta magát a tiszavirág életű februári tavasz. A hirtelen jött melegedéstől a Tisza ukrajnai vízgyűjtő területén is olvadni, töredezni kezdett a jég, az áradó folyók pedig egyre nagyobb jégtáblákat sodortak magukkal. Az olvadás másik következményeként pedig többfelé súlyos belvízhelyzet alakult ki, mivel a fagyos talajrétegek képtelenek voltak elvezetni a hirtelen keletkező nagy mennyiségű vizet. Részletek a cikkben!


Javul a belvízhelyzet

Az elmúlt napokban csökkenni kezdett a belvízi elöntés, és a napokban további gyors javulás várható. A Balaton átlagos vízállása az elmúlt hetekben több 10 centivel emelkedett, jelenleg meghaladja a szabályozási maximumot.


Afrikai levegő húzódik Európa fölé

A következő napokban a kontinens egy nagy része fölé anticiklon húzódik, közben pedig délnyugat felől afrikai levegő érkezik. Többfelé lehet nyárias hőmérsékletre is számítani.


Nálunk a belvíz, Németországban a szárazság a gond

Miközben itthon a bel- és árvízzel küzdenek a szakemberek, Németországban bozóttüzek alakultak ki a szárazság miatt.


Áradnak a folyók, egyre több a belvíz

Kedden helyenként ismét lehullott jó félhavi csapadék, és a napokban még várható újabb országos eső. A folyók áradnak, a belvízhelyzet romlik. Vasárnaptól ígérkezik tartósabb javulás.


Ár- és belvíz fenyeget

A mögöttünk álló, rendkívül csapadékos telet követően sem fordult szárazabbra az idő, a magyarországi folyók több szakaszán árvízvédelmi, nagy területen pedig komoly belvízvédelmi készültség van.


Ismét ugrásszerűen nőtt a belvízi elöntés

Már bő 60 ezer hektárt érint országosan a belvíz. Noha még nincs vége a márciusnak, már több helyen lehullott két-háromhavi csapadék, és a csapadékos időszak folytatódik.


Közel 40 ezer hektárra nőtt a belvízi elöntés

Az elmúlt napokban ugrásszerűen megnőtt a belvízzel veszélyeztetett területek nagysága, ami elsősorban az Alföldet érinti. Országosan már közel 40 ezer hektár a belvízi elöntés nagysága.


Jelentősen nőtt a belvizes területek nagysága

Kedd óta közel megháromszorozódott a belvízzel elöntött területek nagysága. A folyókon levonuló árhullám már majdnem mindenhol túljutott a tetőzésen, de még sok az el nem olvadt hó a vízgyűjtőkön.


Már félhavi csapadék hullott

Rövid időn belül többfelé hullott mintegy félhavi csapadék részben hó, részben eső formájában. Utánpótlás még bőven van, a talaj felső rétegei szinte mindenhol telítettek.