2018. július 20., Illés

A Baltikumig hatolt a szaharai levegő


ICI Interaktív Zrt. - 2012. június 30., szombat, 12:26

Mélyen északra eljutott az afrikai eredetű levegő, még Vilniusban is átlag felett alakulnak hatására csúcsértékek.

Szaharai eredetű levegő tört be a kontinensre, amely szokatlan hőhullámot okoz a Kárpát-medencében. A sivatagi, forró légtömeg egészen Litvániáig hatolt előre, amit jól szemléltet az alább látható 850 hektopascalos nyomási szint hőmérsékleti eloszlása - egy ún. meleg gerinc alakult ki Európa középső részén. Litvániában az itthon tapasztalt hőségről ugyan szó sincs, de a főváros Vilniusban is pár fokkal átlag felett alakul a csúcshőmérséklet.


A 850 hPa-s szint előrejelzett hőmérsékleti térképe szombat 18 UTC-kor.
(wetterzentrale.de)

A forró légtömeg még napokig meghatározza Közép-Európa időjárását, a hőhullám hazánkban csak a jövő hét vége felé kezdhet enyhülni. Ráadásul, hétfőtől záporok, zivatarok is kialakulhatnak, amelyek fülledtté teszik a levegőt, trópusias jelleget ölt az időjárás.

Az afrikai levegő a vizekre is hatással van: nagy tavaink általában 24, 26 fokosak, de további melegedésükre lehet számítani. A Földközi-tenger is igen kellemes: az egész mediterrán térségre általában 24, 25 fok jellemző (akárcsak a Fekete-tengerre), de Olaszország déli felénél, illetve Ciprusnál már 26, 27 fokot mérnek. Az Égei-tenger még kissé hűvösebb, itt 22-23 fokot mutatnak a hőmérők.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat