2018. szeptember 18., Diána

Az év első hőhulláma jön


ICI Interaktív Zrt. - 2012. június 13., szerda, 12:32

Péntektől erőteljes melegedés veszi kezdetét, ahogy forró, afrikai eredetű légtömegek érkeznek. 35 fokos hőség is várható.

Az elmúlt hűvös és csapadékos nyári napok után 180 fokos fordulatot vesz az időjárás. Péntektől szaharai eredetű levegő árasztja el a Kárpát-medencét és tartósan anticiklon épül ki a térségben. A nyugodt, száraz, napos időben meredeken emelkedik a hőmérséklet. Pénteken még átlag körüli, 23, 28 fokos értékek várhatók, szombattól viszont egyre többfelé emelkedik 30 fok fölé a hőmérő higanyszála. Hétfőn már országszerte kánikula ígérkezik.

A nyár közepi forróság szerdáig szinte biztosan kitart: a jövő hét elején nem lesznek ritkák a 34, 35 fokos csúcsértékek, amire idén még nem volt példa. Jó esély van arra is, hogy a hőség a jövő hét végéig fennmaradjon.

Nemcsak a maximumok emelkednek, de a reggelek is egyre enyhébbé válnak. Vasárnap már lehetnek olyan területek, elsősorban délkeleten, ahol a napi középhőmérséklet eléri a 25 fokot, a folytatásban pedig már nagyobb területen meghaladhatja ezt. (A 25 fokos napi átlag képezi a(z) - első, illetve másodfokú - hőségriadó elrendelésének alapját).

 

Fülledtség, extrém UV, pollenallergia

A hirtelen melegedés és a tartós hőség rendkívül megterheli a szervezetet, ráadásul, ahogy egyre kevésbé tud felfrissülni a levegő, a fülledtség tovább rontja a helyzetet. Különösen a szív- és keringési betegségben szenvedők érintettek. Ilyenkor érdemes lehetőleg a reggeli, vagy esti órákra csoportosítani az elintéznivalókat, a déli órákban légkondicionált helyen tartózkodni. Fokozottan figyeljünk a folyadék-utánpótlásra, kerüljük a nehéz ételek fogyasztását!

A jó idő a strandolás feltételeit is megteremti, nagy tavaink vize is gyorsan melegszik. Legyünk azonban óvatosan, hiszen az UV sugárzás ezekben a napokban extrém értékeket érhet el!

A pollenallergiások a szénanáthás tünetek hirtelen erősödésre számíthatnak. Várhatóan gyorsan fog emelkedni az igen allergén csalánfélék, pázsitfüvek, a lórom és az útifűfélék virágporának koncentrációja, de megjelenhetnek a szintén agresszív tüneteket okozó perjefélék és libatopfélék is a levegőben.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat