2018. szeptember 20., Friderika

Ausztráliában tomboló nyárral köszöntötték 2013-at


ICI Interaktív Zrt. - 2012. december 31., hétfő, 13:16

A déli féltekén a nyár közepére esik az óévbúcsúztatás: ennek megfelelően tikkasztó hőségben üdvözölték az újévet Ausztráliában is.

Ausztrália idén nyáron már szenvedett egy hőhullámtól, és most, 2012-t búcsúztatva is többfelé rekordokat döntögető melegben koccintottak az ott lakók. Európai szemmel nézve szokatlan lehet, hogy a Föld déli felén szikrázó napsütés és 30 fok feletti hőmérsékletek uralkodnak karácsony és újév tájékán. Idén sem volt ez másképp, hiszen az év utolsó napja is a hamisítatlan nyár jegyében telt Ausztrália legnagyobb részén. Különösen a nyugati parton kúszott szokatlan magasra a hőmérő higanyszála: a másfélmilliós lakosú Perth-ben (a nyugati part legnépesebb városában) ma délután például 41 fokos maximumhőmérsékletet mértek az ottani meteorológiai szolgálat műszerei, és még este 7 órakor is 37 fokos hőség tombolt. Valószínűleg nem fognak fázni éjfélkor sem, akár még egy óceánparti éjszakai fürdőzés is belefér a mulatságba. A nyugati országrész legnagyobb részén 35 fok fölé melegedett a levegő, de keleten, Sidney térségében is megközelítette a hőmérséklet a 30 fokot. Az UV-sugárzás értéke mindenhol az extrém tartományba emelekedik a déli órákban, ráadásul tenisz világkupa is zajlik Perth-ben ezekben a napokban.

A 2012. december 31-i időjárás Ausztráliában, a déli órákban

Az előrejelzések szerint ma tetőzött ott a hőség, 2013 első napjaiban jelentősen mérséklődik a meleg, és kellemes, 25, 27 fokos délutáni hőmérsékletek lehetnek jellemzőek már a nyugati tájakon is. Mindehhez helyi esők, záporok is társulhatnak. Az enyhülés csak azonban csak átmenetinek ígérkezik, ugyanis a hétvégére újabb hőhullámot prognosztizálnak a szakemberek: ekkor egy nap alatt ismét akár 10 fokot is emelkedhet a hőmérséklet, és visszatérhet a 35, 38 fokos hőség is. Szerencsére a térségben viszonylag alacsony a páratartalom, így legalább fülledtség nem terheli a szervezetet.

Egy "átlagos" január 1-e Ausztráliában (fotó: AFP)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat