2020. január 26., Vanda

Ausztráliában még várat magára a szezonnyitás


ICI Interaktív Zrt. - 2012. november 27., kedd, 13:23

Október végén az Észak-Amerikában pusztító trópusi ciklontól, a Sandytől volt hangos a nemzetközi sajtó. A déli féltekén csak most kezdődik a trópusi ciklonok szezonja.

A trópusi ciklonok kialakulásában a meleg és nedves trópusi levegő, továbbá a meleg tengerfelszín játssza a főszerepet. A déli féltekén ennek megfelelően november 1-től április 30-ig tart a trópusi ciklonok szezonja, ez alatt az idő alatt átlagosan mintegy 11 trópusi ciklon érinti Ausztrália térségét.

A térkép műholdas adatok alapján mutatja be a tengerfelszín hőmérsékletét, amely sokkal lassabban változik, mint a légkör hőmérséklete.  Ez a levegő és a tengervíz hőkapacitásának különbségéből adódik.

A tapasztalatok szerint 26 fok feletti tengerfelszín hőmérséklet esetén képesek kialakulni a trópusi ciklonok (ez az, ami meghatározza a hurrikánszezon hosszát Amerikában és a tájfunok kialakulásának időszakát Ázsiában). Ez a feltétel térben is behatárolja ezeknek a pusztító természeti jelenségeknek a hatáskörét, ennek megfelelően Ausztrália északi és nyugati területei, továbbá Queensland partjai a legveszélyeztetettebbek. A képen láthatjuk, hogy Ausztrália északi partjainál már meghaladja a tengervíz hőmérséklete a 26 fokot.    

A kutatók az ENSO és a trópusi ciklon aktivitás között felfedezett összefüggés alapján az idei szezonra átlagos, vagy valamivel kisebb aktivitást várnak. Jelenleg nincs riasztás kiadva Ausztrália térségében, még várat magára a szezonnyitás.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat